Coaching is in mijn ogen doelgericht en daarmee effectief en het liefste kortdurend. Door vanuit een concrete hulpvraag te werken, is dit ook te realiseren. In sommige gevallen is een hulpvraag zo concreet dat deze door een of enkele gesprekken kan worden opgelost. Een enkele keer komt het voor dat het probleem onderliggend aan de hulpvraag wat hardnekkiger is. Dan kan het coachingstraject langer duren.
Van te voren zal ik hierover altijd duidelijk communiceren. En om dit te kunnen doen is een kennismakingsgesprek ook altijd gratis. Door in ongeveer een half uur kennis te maken, de hulpvraag te bespreken en na te gaan of er nog andere belangrijke zaken spelen, kan ik een goede inschatting maken van wat jij nodig hebt. En wat misschien nog wel belangrijker is, jij kan bepalen of je door mij gecoacht wil worden. Pas als dit duidelijk is en jij akkoord bent met het traject, gaan we echt aan de slag!

Waarom ben ik gaan coachen?

Als startende docent heb ik veel begeleiding gehad, maar ook veel begeleiding gemist. Niet alle begeleiding die ik kreeg was nuttig voor mij en soms zat ik in een situatie waar ik wel wat meer hulp had kunnen gebruiken. Of in ieder geval iemand om even tegenaan te kletsen of om reflectie te vragen. Veel programma’s voor startende docenten zijn vastomlijnd. Er is ruimte voor vragen, maar het programma is niet gericht op jouw persoonlijke situatie en behoefte. Pas veel later, toen ik bij een nieuwe school ging werken, kreeg ik een coach die er voor mij was. Wij draaiden geen vast programma, maar gingen af op mijn hulpvraag. Dat was het moment dat ik echt de toegevoegde waarde van goede coaching heb ervaren.

“Begeleiden van startende docenten is maatwerk.”

Ook later, als ervaren docent, lopen sommige docenten vast in hun werkproces. De werkdruk, trends in het onderwijs, bij moeten blijven, verandering van het gedrag van jongeren en ga maar door. Werken in het onderwijs kan soms als zwaar worden ervaren en is zeker onderhevig aan vernieuwing en verandering. Mijn coaching richt zich op verschillende onderdelen van het vak:

  • Coaching voor startende docenten.
  • Coaching op het gebied van werkdruk verlaging.
  • Coaching op het gebied van lesinvulling (activerende werkvormen etc.).
  • Coaching op het gebied van differentiatie, orde houden, klassenmanagement.
  • Coaching voor iedereen die een studie combineert met werk, gezin en meer.

“Met mijn kennis, ervaring en enthousiasme wil ik docenten laten zien hoe zij de werkdruk kunnen verlagen en hun plezier in het lesgeven weer terug kunnen krijgen,”

Voor scholen en onderwijsinstellingen: coaching voor studerende docenten

Foto © Sam Rentmeester .OU / Modulair / En dan de studie

Wellicht heeft u meerdere studerende krachten in dienst. Starten in het onderwijs en een studie volgen is een pittige combinatie. Daar komt nog bij dat docenten slechts een korte periode onbevoegd voor de klas mogen staan. Toch is het vaak zo dat startende docenten zo worden opgeslokt door alle nieuwe indrukken dat zij hun studie links (moeten) laten liggen. Dat is zonde!
Ik weet als geen ander, uit ervaring, dat de combinatie moeilijk is en de druk soms erg hoog kan zijn. Om te voorkomen dat deze groep startende docenten uitvalt, is coaching een uitkomst!

“Door een goede planning te hanteren en studievaardigheden aan te leren is het makkelijker een studie naast een baan in het onderwijs vol te houden.”

Coaching van studerende docenten kan individueel, maar het is ook mogelijk om met een team of een groep te werken. Sterker nog, samen studeren zorgt ervoor dat mens effectiever werkt. De samenwerking heeft een positief effect op de motivatie en de resultaten.

Begeleidingspool Klassewerk Den Haag

Sinds dit jaar ben ik ook in te huren als coach via de begeleidingspool van Klassewerk Den Haag. Begeleiding plaats op locatie of online. Via de link kom je op mijn persoonlijke pagina en kun je meer lezen over wat ik daar doe en de mogelijkheden.

Heb jij een hulpvraag? Wil jij werken aan een vaardigheid? Wil jij een coach die kijkt naar jouw persoonlijke situatie en niet alleen kijkt naar het algemene begeleidingsprogramma? Wellicht kan ik jou dan op weg helpen.
Neem voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek contact met mij op via onderstaand formulier. Coaching vindt op dit moment online plaats. Wanneer een bezoek op locatie noodzakelijk is, doen we dit natuurlijk op gepaste afstand. Wanneer het weer mogelijk is om fysiek aanwezig te zijn is coaching op locatie natuurlijk ook weer mogelijk!

Kennismakingsgesprek

Uiteraard wil je eerst weten wie ik ben en wat ik voor jou kan betekenen. Om elkaar beter te leren kennen is het mogelijk om een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek te voeren. En dat gaat nu nog makkelijker! Door hieronder te klikken kom je in mijn digitale agenda en zie je direct wanneer ik nog plek heb om met jou een virtueel kopje koffie te drinken. Kennismaken doen we op dit moment online. Dat kan via Teams, Skype en Zoom, aan jou de keuze!