Waarom ben ik gaan coachen?

Als startende docent heb ik veel begeleiding gehad, maar ook veel begeleiding gemist. Niet alle begeleiding die ik kreeg was nuttig voor mij en soms zat ik in een situatie waar ik wel wat meer hulp had kunnen gebruiken. Of in ieder geval iemand om even tegenaan te kletsen of om reflectie te vragen. Veel programma’s voor startende docenten zijn vastomlijnd. Er is ruimte voor vragen, maar het programma is niet gericht op jouw persoonlijke situatie en behoefte. Pas veel later, toen ik bij mijn huidige school ging werken, kreeg ik een coach die er voor mij was. Zij luisterde naar mij, zij zag waar ik tegenaan liep en plaatste dit niet in het brede schoolplaatje. Wij draaiden geen vast coachingsprogramma, maar gingen af op mijn hulpvraag. Hierdoor kwam ik veel sneller tot de kern van mijn problemen en uitdagingen. Dat was het moment dat ik echt de toegevoegde waarde van goede coaching heb ervaren.

“Begeleiden van startende docenten is maatwerk. Iedere docent heeft eigen ontwikkelingsvragen.”

Ook later, als ervaren docent, lopen sommige docenten vast in hun werkproces. De werkdruk, trends in het onderwijs, bij moeten blijven, verandering van het gedrag van jongeren, allemaal dingen die docenten moeten blijven beheersen. Werken in het onderwijs kan soms als zwaar worden ervaren en is zeker onderhevig aan vernieuwing en verandering. Mijn coaching richt zich op verschillende onderdelen van het vak:

Waar ben jij naar op zoek?

Kennismakingsgesprek – Gratis
Ben je op zoek naar een coach, maar wil je eerst eens een (virtuele) kop koffie drinken om elkaar beter te leren kennen en te bespreken waar jij naar op zoek bent?  Dat kan! Tijdens een kennismakingsgesprek bespreken we jouw hulpvraag en kijken we welk traject het beste bij je past. Aan het einde van het gesprek weet je wat je kunt verwachten en heb je voldoende informatie om de juiste keuze te maken!

(E-mail) coachingstraject – voor studerende docenten
Start je in het onderwijs en studeer je daarnaast om je bevoegdheid te halen? Of werk je al een tijd in het onderwijs en start je met een studie om je verder te ontwikkelen? Uit ervaring weet ik dat het pittig kan zijn om een studie te combineren met werk, gezin en meer. Dit traject duurt een maand en in die maand leer jij prioriteiten stellen, grenzen aangeven, plannen en studievaardigheden. Het traject bestaat uit coachingsgesprekken en intensief e-mail contact. Meer weten? Check deze pagina.

Los coachingsgesprek
Heb je behoefte aan een of enkele gesprekken om je te helpen om weer op de rit te komen? Loop je tegen een probleem aan en heb je behoefte om te sparren? Dan is het mogelijk om een los coachingsgesprek aan te vragen. Dit kan online en eventueel face to face.

Studiekeuzegesprek
Wil je docent worden en ben je op zoek naar een passende studie? Weet je niet welk type opleiding het beste bij je past? Twijfel je over welk vak het bij jou past? Wil je de overstap naar het onderwijs maken, maar twijfel je of het docentschap überhaupt bij je past? Tijdens een studiekeuzegesprek bespreken we al jouw vragen over jouw toekomst in het onderwijs.

Intensief coachingstraject – online of face tot face
Tijdens een intensief coachingstraject stellen we samen een doel vast waar jij aan wil werken. We voeren wekelijks een coachingsgesprek en daarnaast hebben we e-mailcontact. Een gesprek duurt 60 minuten. Aan het einde van dit traject heb jij jouw doel behaald. Afhankelijk van het doel dat je wil bereiken bepalen we hoeveel coachingsgesprekken jij nodig hebt.

Voor scholen en onderwijsinstellingen: coaching voor studerende docenten

Foto © Sam Rentmeester .OU / Modulair / En dan de studie

Uit ervaring weet ik dat de combinatie van voor de klas staan en studeren pittig is. De (werk)druk kan voor studerende docenten soms extreem hoog zijn. De balans vinden en houden is moeilijk, maar niet onmogelijk. Daarnaast is een veel voorkomende valkuil dat de studie op de achtergrond komt en het werk voor gaat. Dit is niet gek, een schooljaar is vaak drukker dan gedacht. Toch is het niet wenselijk, studievertraging zorgt voor extra kosten, stress en onbevoegde docenten voor de klas.

 

Om te voorkomen dat deze groep startende docenten uitvalt, is coaching een uitkomst! Door mijn ervaringen met werken, studeren en het runnen van een gezin met vier kinderen, weet ik als geen ander waar studerende docenten vastlopen.

“Door een goede planning te hanteren en studievaardigheden aan te leren is het makkelijker een studie naast een baan in het onderwijs vol te houden.”

Coaching van studerende docenten kan individueel, maar het is ook mogelijk om met een groep te werken. Sterker nog, samen studeren zorgt ervoor dat men effectiever werkt en ervaringen kan delen! De samenwerking heeft een positief effect op de motivatie en de resultaten.

Begeleidingspool Klassewerk Den Haag

Sinds dit jaar ben ik ook in te huren als coach via de begeleidingspool van Klassewerk Den Haag. Begeleiding plaats op locatie of online. Via de link kom je op mijn persoonlijke pagina en kun je meer lezen over wat ik daar doe en de mogelijkheden.

Heb jij een hulpvraag? Wil jij werken aan een vaardigheid? Wil jij een coach die kijkt naar jouw persoonlijke situatie en niet alleen kijkt naar het algemene begeleidingsprogramma? Wellicht kan ik jou dan op weg helpen.
Neem voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek contact met mij op via onderstaand formulier. Coaching vindt op dit moment online plaats. Wanneer een bezoek op locatie noodzakelijk is, doen we dit natuurlijk op gepaste afstand. Wanneer het weer mogelijk is om fysiek aanwezig te zijn is coaching op locatie natuurlijk ook weer mogelijk!

Wil je een kennismakingsgesprek of traject aanvragen? Dat kan! Je kunt mijn bereiken via info@docentenleven.nl, maar kunt ook het formulier onder aan de pagina invullen.

[ninja_form id=3]