Marjolein in het onderwijs

Het platform Docentenleven.nl is in het leven geroepen door Marjolein Mantelaers. Zelf stapte zij, na een studie Orthopedagogiek en een aantal jaren werkzaam te zijn geweest als pedagoog, over naar het docentenleven. Ze startte haar nieuwe studie naast haar gezin en begon ook direct met werken op een middelbare school. Alles was nieuw en anders en de eerste vijf jaar waren hectisch, onoverzichtelijk en waanzinnig druk. Om haar heen zag ze medestudenten afdruipen, startende docenten stoppen en doorgewinterde docenten hun heil zoeken in andere beroepen. Het onderwijs werd om haar heen vooral gezien en omschreven als zwaar, bureaucratisch en ingewikkeld. Terwijl het in haar ogen vooral interessant, uitdagend en creatief was.

Het dalende aantal docenten en het groeiende aantal starters dat afhaakt baarde haar zorgen. Met de juiste kennis van zaken, inzicht in het echte docentenleven en goede voorbeelden om te zien hoe het ook kan moest dit te veranderen zijn. Ze startte Docentenleven.nl als een simpele website en een Instagramaccount. De precieze richting van de website was nog niet duidelijk. Ze begon lesideeën te delen en liet steeds wat meer zien van de praktijk.

Inmiddels was Marjolein afgestudeerd aan de lerarenopleiding en direct gestart met de master Onderwijswetenschappen aan de Open Universiteit. De praktijkkennis die zij opgedaan had zag ze nu ook terug in de wetenschap. De artikelen op haar website kon ze steeds beter onderbouwen: vanuit ervaring of vanuit de wetenschap.

Tegenwoordig schrijft Marjolein wekelijks nieuwe artikelen en verzorgt zij trainingen op het gebied van starters in het onderwijs, onderwijsadvies, lesopbouw, online lesgeven, formatieve evaluatie en meer. Daarnaast coacht zij startende en studerende docenten en helpt zij hen bij het schrijven van hun scriptie.

Momenteel schrijft zij haar eerste boek dat in november 2021 moet verschijnen bij Uitgeverij Pica. Voor Stichting de Buitenboordmotor verzorgd zij meerdere keren per jaar een masterclass. Daarnaast coacht zij voor deze stichting groepen zij-instromers binnen het onderwijs.

In 2020 zat zij bij de 10 genomineerden voor Leraar van het jaar 2021 in de categorie voortgezet onderwijs. Ook werd zij genomineerd voor de Viva 400 lijst in de categorie Zorg&Onderwijs