”Er is meer nodig dan alleen maar werven van nieuwe leraren. We zullen energie moeten steken in onboarding, coaching, training en begeleiding om nieuwe leraren te behouden!”

(Onbevoegde) startende leraren voor de klas

Startende leraren vormen een steeds groter deel van het team. Regelmatig hoor ik dat 20 tot 25% van het lerarenteam nieuw en/of onbevoegd voor de klas staat. Door het gigantische lerarentekort is het moeilijk om de formatie rond te krijgen en wordt vaker de stap gezet om deze groep een aanstelling aan te bieden.

Ook bij mij ging dit zo: na drie maanden kreeg ik een contract aangeboden. Ik accepteerde en liep vervolgens in alle valkuilen waar je als startende leraar of zij-instromer in kunt stappen.

Het inzetten van onbevoegde startende leraren is soms de enige manier om de gaten in de formatie te vullen, maar vraagt wel om voldoende begeleiding, coaching en training. 

Wanneer je dit binnen de school oplost, betekent dit dat ervaren leraren er een flinke taak bij krijgen. En daar zijn vaak geen uren voor. Een lastig probleem!

Ik denk graag mee over een oplossing. 

Mail naar marjolein@docentenleven.nl voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Advies, Trainingen & Coaching

Ik werkte eerder samen met:

Meer weten of op zoek naar specifieks?

Het is vaak fijn om even te sparren over jullie wensen en mijn mogelijkheden. De wensen rondom advies, trainingen en coaching zijn voor iedere school vaak net even anders en daarmee niet op één pagina te vangen. Heb je interesse in een samenwerken, maar wil je eerst weten of dit past binnen mijn aanbod? Laten we dan (online) kennismaken en de mogelijkheden bespreken!

marjolein@docentenleven.nl