Waarom een workshop lesmateriaal ontwikkelen?

Sinds ik werk als docent is een van mijn passies het zelf ontwikkelen van lesmateriaal. Dat begon klein. Ik bedacht leuke opdrachten voor mijn leerlingen die hen motiveerde en actief aan het werk zette met de leerstof. De leerlingen konden dit waarderen. Ze leerden, maar mochten ook hun creativiteit gebruiken. Of ze konden hun hersens laten kraken. Door zelf mijn opdrachten te maken kon ik ook beter differentiëren en werken aan de hogere vaardigheden als samenwerken, plannen en organiseren.

Wat later werden deze opdrachten volledige lessen of lessenseries  die ik ook deelde met mijn collega’s binnen en buiten de vakgroep. Na mijn lerarenopleiding begon ik aan de master onderwijswetenschappen. Daar leerde ik mijn lessen ook kwalitatief goed te onderbouwen en op te zetten. En ik leerde ook de beoordeling (dus toetsen) beter te laten aansluiten.

Deze kennis en ervaring deel ik nu ook graag met jou! In de workshop lesmateriaal ontwikkelen leer jij zelf om je ideeën om te zetten in concrete lessen, opdrachten of projecten.

Inspelen op de actualiteiten en op de interesses van jouw leerlingen

Het leuke van zelf lesmateriaal ontwikkelen is dat je kunt inspelen op de actualiteit. Een krantenknipsel, een programma op televisie of een gesprek met een collega kunnen je op een idee brengen voor een opdracht of les. Dat is wel zo leuk voor jouw leerlingen of studenten: je speelt in op hun belevingswereld en de dingen waar zij in het dagelijks leven mee te maken hebben. Dat zorgt gegarandeerd voor meer interesse en motivatie. Ook gesprekken met leerlingen kunnen voor inspiratie zorgen. Juist wanneer je opdrachten of lessen laat aansluiten op gesprekken met leerlingen bouw je aan een band met hen. Je geeft hiermee namelijk aan dat je naar ze geluisterd hebt.

“In de workshop lesmateriaal ontwikkelen leer ik je goed te kijken en te luisteren, zodat jij straks ook overloopt van inspiratie voor jouw lessen!”

Voorbeeld van een door mij ontwikkelde les met opdracht.

Van idee naar uitwerking

Als je eenmaal overloopt van inspiratie wil je er natuurlijk graag snel een mooie opdracht of les van maken. Ook daar krijg je in de workshop ontwikkelen van lesmateriaal voldoende gelegenheid voor. Ik vertel je hoe je een idee op papier zet en koppelt aan werkvormen, tools en opdrachten. We kijken natuurlijk ook naar de beoordeling en hoe je deze laat aansluiten op de opdracht.

 

Enthousiast geworden?

Wil jij ook, individueel of met je team, aan de slag gaan met het ontwikkelen van lesmateriaal? Stuur een e-mail naar info@docentenleven.nl of vul onderstaand formulier in en ik neem contact met je op over de mogelijkheden en kosten.

Volg mij ook op Instagram en Facebook!