Plannen en studeren voor docenten

Ben je begonnen met een studie of ga je binnenkort starten met een studie naast je baan in het onderwijs? Uit ervaring weet ik dat de combinatie van het onderwijs, een studie en een gezin en/of druk sociaal leven veel tijd en energie vraagt. Vaak hoor ik dat studerende docenten niet weten hoe ze hun tijd het beste kunnen indelen. Ook het studeren zelf is vaak al enige tijd geleden en het vergt de nodige inspanning om weer in het ritme van studeren te komen. Ze zouden graag een zetje in de goede richting krijgen op het gebied van plannen en studeren.
Vooral wanneer je via een zij-instroom traject het onderwijs betreedt, kan het een flinke kluif zijn om in het juiste ritme te komen. Het weer studeren is dan niet je enige uitdaging. Je weg vinden binnen het onderwijs is dan ook flink pittig.

Waarom deze training

Zelf studeer ik inmiddels al 15 jaar naast mijn gezin en mijn baan. Ik startte als jonge moeder aan de Universiteit Leiden en maakte vervolgens verschillende stappen richting het onderwijs. Inmiddels studeer ik Onderwijswetenschappen aan de Open Universiteit en zal ik in 2021 afstuderen op het onderwerp ‘een leven lang studeren’ en dan specifiek hoe volwassenen optimaal kunnen studeren. In deze training heb ik al mijn kennis en ervaring over plannen en studeren naast je werk, gezin en sociaal leven samengevoegd.

Training plannen voor studerende docenten

De training bevat twee belangrijke onderdelen: aandacht voor plannen en aandacht voor studeren. Concreet betekent dit dat we grofweg de volgende onderwerpen zullen bespreken:

 • Hoeveel tijd heb je en hoe zet je die in?
 • Prioriteiten stellen
 • Realistisch plannen
 • Omgaan met tegenslagen
 • Valkuilen
 • Studeren als volwassenen
 • Studietips
 • Studeren op een manier die bij jou past

De opzet van de training Plannen en studeren voor docenten

Als studerende docent heb je het al druk genoeg, daarom is de training zo ingericht dat hij vooral heel efficiënt en effectief is. De tips en voorbeelden zijn concreet, herkenbaar en vooral goed bruikbaar.

Een-op-een training
Je kunt de training individueel (online) volgen. De training behandeld alle bovengenoemde onderdelen, maar biedt veel ruimte om op jouw persoonlijke situatie in te gaan. Je bent hier ongeveer 1,5 a 2 uur mee bezig. De gebruikte online platforms zijn Skype, Zoom of Teams.
Kosten: kost 119,- Euro.
Je kunt hiervoor jouw professionaliseringsbudget van school inzetten. Dit is geregeld in de cao en je kunt er meer over lezen op de website van de AOB.

De training volgen met een groep
Het is mogelijk om de training in een groep(je) te volgen. Dat kan op twee manieren:

 1. Online groepstraining
  Een aantal keer per jaar start de training online en is het mogelijk om hiervoor in te schrijven. De training wordt online gegeven via Skype, Zoom of Teams. Voor deze trainingen geldt dat er een beperkt aantal plaatsen beschikbaar is. Wil je deelnemen aan deze training? Houdt de website en mijn social media in de gaten voor actuele data.
  Kosten: 99,- Euro per persoon.
  Je kunt hiervoor jouw professionaliseringsbudget van school inzetten. Dit is geregeld in de cao en je kunt er meer over lezen op de website van de AOB.
 2. Incompany
  Het is mogelijk om als school of onderwijsinstelling een training op maat af te nemen voor een groep studerende docenten. Er kan hierbij worden gekozen voor een eendaagse of een meerdaagse training. De training kan online en op locatie worden gegeven. Voor informatie over de kosten neemt u contact op via info@docentenleven.nl of het informatieformulier hieronder.

Online cursus
Binnenkort start de online cursusvorm van deze training. De cursus bied je de gelegenheid om alle bovengenoemde onderwerpen te behandelen en geeft dezelfde tips en adviezen. Het voordeel van deze cursus is dat je hem kan volgen in je eigen tijd en op je eigen manier. Het is bijvoorbeeld mogelijk om filmpjes vaker te bekijken en onderdelen te herhalen.
Kosten: 89,- Euro per persoon
Je kunt hiervoor jouw professionaliseringsbudget van school inzetten. Dit is geregeld in de cao en je kunt er meer over lezen op de website van de AOB.

E-book
Iedere vorm waarin de training wordt aangeboden bevat een e-book waarin alle tips en informatie zijn verwerkt. Daarnaast vind je er ook de opdrachten die tijdens de training voorbij komen en ga je actief aan de slag met plannen. Daar ontvang je werkbladen voor.

Aanmelden of informatie?

Wil je je aanmelden voor de training of eerst meer informatie ontvangen? Dat kan via onderstaand formulier of door een e-mail te sturen naar info@docentenleven.nl