Omscholen

Binnen het onderwijs zijn we op zoek naar heel veel nieuwe leraren. Gelukkig zijn er steeds meer mensen geïnteresseerd in een een baan in het onderwijs. Binnen de verschillende sectoren, po, vo, mbo en hbo, zijn veel mogelijkheden om een nieuwe carrière te starten.

De vraag is echter, wat past bij jou? En dit is slechts een van de belangrijke vragen die je jezelf zou moeten stellen voordat je aan de slag kan gaan. Daarnaast is het belangrijk om je goed te oriënteren en te weten waar je aan begint.

Ik ben voor een eerlijk verhaal, wat ik graag vol enthousiasme vertel. Goede voorlichting zorgt ervoor dat je weet wat er gaat komen, wat er van je verwacht wordt en wat jij mag verwachten. En dat zorgt ervoor dat zij-instromers, zoals dat zo mooi heet, succesvol instromen in het onderwijs en hier ook blijven werken.

Mogelijkheden

Er zijn verschillende mogelijkheden om mijn kennis en ervaring te betrekken bij omscholingstrajecten. Zo kan ik masterclasses geven over werken in het onderwijs en de mogelijkheden die er zijn en keuzes die gemaakt (moeten) worden.
Ook is het mogelijk om trainingen te verzorgen over onderwerpen als klassenmanagement, plannen en werk en studie combineren.
Individuele begeleiding of begeleiding van kleine groepen zij-instromers is een derde optie. Door middel van intervisie en een-op-een gesprekken kan ik zij-instromers helpen hun weg te vinden in het onderwijs.
Ook is een omscholingstraject starten/begeleiden een mogelijkheid. We beginnen in dat geval bij het begin en gaan eerst kijken welke studie(vorm) en onderwijssector passend is.

Mijn ervaring

Sinds 2014 sta ik voor de klas op een middelbare school. Ook ik ben gestart als zij-instromer: ik was oorspronkelijk pedagoog. Na mijn studie orthopedagogiek aan de Universiteit Leiden, volgde ik de opleiding tot docent Nederlands. Nog tijdens mijn afstuderen startte ik met de masteropleiding Onderwijswetenschappen aan de Open Universiteit. Daar richtte ik mij op startende docenten en dan met name op zij-instromers. Mijn onderzoek gaat over de stress die zij-instromers ervaren tijdens hun overstap en het effect hiervan op hun intrinsieke motivatie. Daarbij neem ik drie mediërende factoren mee: begeleiding, cognitieve belasting en taakswitchen. Eind 2021 zullen de resultaten van dit onderzoek bekend zijn.

Naast deze wetenschappelijke onderbouwing over zij-instromen in het onderwijs, gebruik ik ook mijn ervaringen als werkplekbegeleider. Deze post-hbo opleiding rondde ik in 2021 af.

Voor Uitgeverij Pica schreef ik een boek over zij-instromen en het belang van eerlijke informatie en inzichten. Naast veel informatie is dit boek overigens vooral een praktische leidraad voor startende docenten en zij-instromers. Het boek komt in oktober 2021 uit.

Voor stichting De Buitenboordmotor geef ik regelmatig masterclasses aan potentiele zij-instromers, waarbij het voor mij vooral belangrijk is om eerlijke en duidelijke informatie te bieden en actief aan de slag te gaan.

Meer weten?

Overweeg je om je te laten omscholen en in het onderwijs te gaan werken? Of heeft u werknemers die u graag van baan naar baan zou willen laten begeleiden? Wellicht kan ik helpen bij dit traject. Vraag vrijblijvend informatie aan via onderstaand formulier.

Bedankt voor je bericht, deze is in goede orde ontvangen. We nemen zo snel mogelijk contact met je op!
Er is iets misgegaan, probeer het opnieuw.