Coaching voor studerende docenten

Studeren naast een baan en misschien ook nog een gezin is altijd een pittige klus. Maar als je ook nog eens gaat starten met een nieuwe baan in het onderwijs, kan studeren soms voelen als een onmogelijke klus. Weer gaan studeren is wennen. Een nieuwe balans vinden, een ritme krijgen en studievaardigheden onder de knie krijgen. Coaching voor studerende docenten kan je hierbij helpen.
Het onderwijs als werkveld is voor veel mensen enorm wennen. Het niet vergelijkbaar met een kantoorbaan en er is veel te leren en te ontdekken. Daarnaast kan het zijn dat je de druk voelt om te presteren en de studie snel af te ronden. Voor je het weet loop je vast en ben je alleen nog maar bezig met brandjes blussen. De studie komt dan op de achtergrond. Je planning loopt in de soep en als de zomervakantie begint moet je of heel veel gaan inhalen of besluit je dat je dit niet gaat halen en stopt met de studie en het werk. Zonde!

Hoe ziet coaching voor studerende docenten eruit?

Geen tovermiddel, maar goede begeleiding bij plannen, organiseren en studievaardigheden.

Met coaching voor studerende docenten richt ik mij op plannen, doelen bepalen, studievaardigheden en het vinden en behouden van balans.
Daarnaast bespreken we alles wat op tafel komt. Want als je zonder al te veel ervaring voor de klas staat, vraagt ook dat veel energie en tijd. Het doel is dat jij je studie afrond binnen de afgesproken termijn, zonder dat je jezelf over de kop werkt. Dit realiseren we door, voordat je daadwerkelijk aan de opleiding begint en gedurende de eerste maanden, direct aan de slag te gaan met studievaardigheden en plannen. Ben je juist al een tijdje bezig en ben je vastgelopen? Dan is het doel van de coaching om orde te scheppen in de choas en weer overzicht en grip te krijgen.

Wat komt er tijdens coaching voor studerende docenten aan de orde?

 • We starten met een kennismakingsgesprek.
  Afhankelijk van de insteek van de coaching (begeleiding vanaf het begin of vastgelopen tijdens het proces), bespreken we de mogelijkheden, wensen en te behalen doelen.
 • Plannen
  We hebben aandacht voor planningen op de lange termijn, maar kijken ook naar planningen op de korte termijn. Dus hoeveel tijd je wekelijks kunt besteden aan je studie, rekening houdend met je werk en alle andere belangrijke bezigheden.
 • Studievaardigheden
  Hoe leer je effectief? Hoe onthoud je leerstof? Hoe maak je opdrachten? Hoe schrijf je een scriptie. Praktische tips voor het studeren dus.
 • Balans
  Werken en leren is een pittige combinatie, zeker met een gezin of andere verplichtingen op de achtergrond.Hoe houd je die balans?
 • Werk/Praktijk
  Het studeren doe je misschien voornamelijk thuis, maar als je ook starter bent in het onderwijs komen hier veel nieuwe dingen en ervaringen voorbij. Deze hebben effect op jouw studie, je planning en de balans in je leven.

Waarom mijn coaching voor studerende docenten?

Foto © Sam Rentmeester . 20200204 .
Nog altijd studeer ik: master onderwijswetenschappen aan de Open Universiteit.

Als ervaringsdeskundige heb ik jarenlang gestudeerd naast een baan. Toen ik startte aan de lerarenopleiding ben ik direct aan het werk gegaan op een middelbare school. Naast de studie en een gezin gaf ik les aan 4 klassen. Met vallen en opstaan heb ik het vak geleerd en dat was pittig. Naast een enorme hoeveelheid ervaring op dit gebied, heb ik ook veel kennis opgedaan over leren, studeren, plannen en meer tijdens mijn studie pedagogiek en onderwijswetenschappen.

Individueel en groepen

Coaching van studerende docenten kan individueel. Het is ook mogelijk om als school een groepje studerende docenten tegelijk te laten begeleiden. Neem voor de mogelijkheden of een kennismakingsgesprek vrijblijvend contact met mij op via onderstaand formulier of info@docentenleven.nl