Ze luisteren niet…
Herken je dat? Een
drukke klas, leerlingen die niet luisteren, leerlingen die elkaar opjutten om niet te luisteren of zich niet aan de regels te houden. Heel vervelend, maar in veel klassen gebeurt dit. Een
les starten kan hierdoor flink lastig worden. Zeker als het maar niet lukt om leerlingen stil te krijgen. Je hoort jezelf iedere les opnieuw roepen: ‘wees eens stil, ga eens aan het werk, stop daarmee, hou op’ etc. Heel vermoeiend en het zet over het algemeen weinig zoden aan de dijk.
Negatieve vs. positieve aandacht
Wat je doet op zo’n moment is jouw klas negatieve aandacht geven. Leerlingen die NIET doen wat je vraagt benoem je. Zij zijn degenen waar jij je aandacht op richt. En die aandacht is een van de waardevollere dingen die jij te bieden hebt als leraar. En dus is het effect… dat meerdere leerlingen zich zullen ‘misdragen’. En dat is niet gek, want ieder kind wil graag aandacht krijgen. En als je als kind merkt dat de personen die zich niet weten te gedragen jouw volle aandacht krijgen, dan lijkt het voor zo’n kind misschien een goed idee om zich ‘dan ook maar te misdragen’.
Ombuigen
Hoewel het zeker geen makkelijke opdracht is, je er niet vanuit moet gaan dat dit na één of twee lessen een perfect resultaat geeft (wellicht heb je een behoorlijk lange adem nodig), wil ik je toch uitdagen om jouw houding richting leerlingen eens om te buigen. Want wat zou er gebeuren als jij niet langer de aandacht vestigt op negatief gedrag, maar heel bewust gaat focussen op positief gedrag. En dit ook zo goed mogelijk gaat uitdragen.
Beloon die leerling die wel doet wat je van hem/haar verwacht. Benoem het groepje dat hard aan het werk is. Geef (ook) aandacht aan de stille leerling die niet tot last is.
Nogmaals… ieder kind wil aandacht.
En als dit betekent dat het zich moet misdragen om die aandacht te krijgen, dan zullen ze dat doen. Maar als blijkt dat die aandacht voornamelijk wordt gegeven bij positief gedrag, dan is de kans groot dat deze leerling(en) uiteindelijk zullen bijdraaien en meer gewenst gedrag zullen laten zien.
Het proberen waard, toch?
Meer van dit soort tips, waarmee je door kleine stapjes te zetten grote veranderingen kunt doorvoeren, vind je in mijn
Lerarenwaaiers!
Opeens weet je het…
Je wordt leraar! In dit boek beschrijf ik precies welke keuzes je moet maken, welke zaken je moet overwegen, welke opties je hebt en waar die opties je brengen. Met recht een praktische leidraad om jezelf te dirigeren naar een omscholingstraject dat zo goed mogelijk bij jou past!
Of bekijk de website van
De Lerarenwaaier! Er zijn inmiddels vier Lerarenwaaiers:
Klassenmanagement, Werkvormen, Het mentoraat en Differentiatie. De Lerarenwaaiers, ieder met een eigen kleur, helpen je met praktische tips die je zo in je tas stopt!
Liever online aan de slag?
Bekijk de Lerarentoolbox!
Author: Marjolein
http://www.docentenlevenacademie.nl Marjolein is 39 jaar, getrouwd en moeder van vijf kinderen. Ze werkt als docent Nederlands op een middelbare school.
In december 2021 verscheen van haar hand het boek Opeens weet je het... je wordt leraar! via Uitgeverij Pica.
In het kader van de master Onderwijswetenschappen doet zij onderzoek naar zij-instromers en starters in het onderwijs.
Het is haar missie om startende docenten en zij-instromers een reëel beeld te geven van het onderwijs. Maar vooral ook om (startende) docenten te inspireren om zoveel mogelijk uit het vak te halen.
Voor Docentenleven schrijft zij artikelen over starten en studeren in het onderwijs, actieve lessen, klassenmanagement, didactiek en meer.
Daarnaast ontwikkelt zij trainingen, online cursussen en lesmateriaal.
In november 2021 komt haar eerste boek uit!