De meest gestelde vraag via mijn Instagrampagina van afgelopen zomer: hoe leer ik het snelste al die namen uit mijn hoofd? Een heel terechte vraag, want (zeker als je het in het voortgezet onderwijs, het mbo of het hbo werkt) heb je soms nogal wat namen om uit je hoofd te leren! Met soms acht klassen keer dertig leerlingen, kom je al snel op 240 namen! Helaas ben ik niet direct de persoon waar je dat eigenlijk aan zou moeten vragen (ik hoor mijn leerlingen al lachen ;)). Gezichten herken ik direct, maar namen erbij is echt mijn allerzwakste kant. Ieder jaar doe ik weer een nieuwe poging en het gaat steeds beter! Hoewel het dus niet mijn sterkste kant is, wil ik wel mijn tips met jullie delen!
- Maak een plattegrond aan
Persoonlijk ben ik meer van het type dat vindt dat leerlingen moeten mogen zitten waar ze willen, zolang ze zich daar weten te gedragen (en dat pakt over het algemeen heel goed uit). Maar een plattegrond in de eerste weken helpt je wel makkelijker om namen te noemen. De vraag is alleen: leer je dat ‘de naam’ op die plek ligt of leer je echt de naam van een leerling (dus het gezicht erbij) kennen? - Print een smoelenboek
Alle leerlingen staan in principe met een foto in het leerlingvolgsysteem, ook de eerstejaars, want die worden meestal tijdens introductiedagen gefotografeerd. Dat geeft je de gelegenheid om per klas een klassenlijst te printen met foto en naam. Op die manier heb je vanaf dag één alvast een beeld bij de leerlingen in je klas en kun je makkelijker de namen koppelen aan de gezichten. Let wel op, want gedurende het jaar worden er nieuwe foto’s gemaakt, dus misschien is goed om dan nog een nieuwe lijst uit te draaien. - Koppel leerlingen aan eigenschappen
Ik zeg wel eens voor de grap dat ik de namen van leerlingen die zich misdragen sneller onthoud dan de namen van leerlingen die zich voorbeeldig gedragen. Maar eigenlijk is dat geen grap, zo werkt het wel een beetje… Maar het principe van een bepaalde eigenschap koppelen aan leerlingen helpt mij altijd om namen van leerlingen te onthouden. Het is dan natuurlijk wel zo leuk om een positieve eigenschap aan leerlingen te koppelen ;). - Neem deel aan activiteiten buiten de les
Mij helpt het om me ook te mengen in mijn klassen tijdens activiteiten buiten de lessen om. Denk aan excursies, schoolfeesten, theaterbezoeken etc. Dit soort ervaringen, op een meer persoonlijk niveau, zorgt ervoor dat je meer gelegenheid hebt om elkaar te leren kennen en dus ook om de namen van je leerlingen te leren.
Eigenlijk is er niet één gouden regel of perfecte manier die jou gaat helpen om namen te onthouden. Het is een kwestie van tijd en één van heel veel oefenen. Maar bovenstaande vier tips kunnen je misschien wel helpen om het proces te versnellen! Een vijfde tip zou zijn om iedere les de namen te oefenen tijdens het controleren van de aanwezigheid. Noem de namen op en vraag ook of je de namen goed uitspreekt. Geef daarnaast ook aan dat je heel veel namen moet onthouden, dat je je best doet, maar dat dit de ene keer sneller gaat dan de andere keer.
Bonustip
Ik geef mezelf altijd de tijd om alle namen te leren kennen als de herfstvakantie begint. Ik spreek dit ook af met mijn leerlingen. Ken ik de namen niet? Dan trakteer ik de klas! Het is me nog nooit overkomen dat ik moest trakteren :).
Overigens: dat ik soms een naam niet onder de knie krijg of het me soms niet lukt om alle namen te kennen, wil niet zeggen dat ik mijn leerlingen niet zie of ken. Zoals ik al aangaf herken ik alle gezichten en weet ik heel goed wat die leerlingen doen, wat hun interesses zijn en hoe ze presteren. Het gaat vaak om één of twee leerlingen, waarbij de namen bijvoorbeeld heel erg op elkaar lijken of de leerlingen in uiterlijk erg op elkaar lijken.
Ben jij klaar voor de klas?
In de cursus Klaar voor de klas deel ik nog meer van dit soort praktische tips! Voor nog geen 10 euro heb jij alles in handen om jouw start in het onderwijs goed voor te bereiden!
Of bekijk de website van De Lerarenwaaier! Er zijn inmiddels zes Lerarenwaaiers: Klassenmanagement, Werkvormen en Het mentoraat, Differentiatie, Coaching & Intervisie en Omgaan met gedrag. De Lerarenwaaiers, ieder met een eigen kleur, helpen je met praktische tips die je zo in je tas stopt!