Wist jij dat je als leraar recht hebt op een professionaliseringsbudget? Dit is een potje met geld dat ieder jaar beschikbaar is voor iedere leraar. Dit potje met geld mag jij inzetten voor jouw professionele ontwikkeling. In principe mag je dit geld uitgeven zoals jij het wil, als het maar gebruikt wordt om jouw deskundigheid te bevorderen.
Hoeveel geld is het?
Dit verschilt per onderwijssector. In het voortgezet onderwijs krijg je 600 Euro per schooljaar, per leraar of leraarondersteuner. Ook heb je recht op 83 uur per jaar voor scholing. In het primair onderwijs is er zo’n 500 Euro per fte beschikbaar. Bij een voltijdsbaan heb je ook nog eens recht op 2 uur per week voor scholing (die je ook in overleg kunt samenvoegen en gebundeld kunt opnemen). Binnen het mbo is er geen vast budget, maar kun je aanspraak maken op het scholingsbudget van de school. Ook heb je recht op 59 uur voor professionalisering.
Waar mag je het aan uitgeven?
Nou, in principe aan alles wat jouw deskundigheid kan bevorderen en dat dan in de breedste zin van het woord. Je kunt natuurlijk denken aan een cursus, maar wat denk je van:
- Boeken
- Tijdschriften
- Abonnementen
- Apps
- Betaalde lidmaatschappen van online tools.
- Hulpmiddelen (zoals De Lerarenwaaier).
- Workshops
- En nog veel meer!
Hoe werkt het?
Om aanspraak te maken op je budget zul je in overleg moeten met je teamleider. Maar het uitgangspunt is dat deze zoveel mogelijk zal meebewegen. En let op: jij mag bepalen waar je jouw budget aan uitgeeft (zolang het dus, in de breedste zin van het woord, bijdraagt aan jouw professionalisering), mocht jouw teamleider aangeven dat hij/zij daar eisen aan wil/mag stellen: dat is niet het geval! Uiteraard mogen suggesties gedaan worden en mogen ze je vragen om een bepaalde richten uit te denken, maar uiteindelijk mag jij zelf bepalen waar je het geld aan uitgeeft.
Ten slotte
Je hebt ieder jaar weer recht op dit bedrag! Dus ieder jaar kun je het gesprek met je teamleider aangaan en het budget aanvragen!
Opeens weet je het…
Je wordt leraar! In dit boek beschrijf ik precies welke keuzes je moet maken, welke zaken je moet overwegen, welke opties je hebt en waar die opties je brengen. Met recht een praktische leidraad om jezelf te dirigeren naar een omscholingstraject dat zo goed mogelijk bij jou past!
Ga je liever zelf aan de slag met klassenmanagement? Bekijk dan eens mijn e-book Praktisch Klassenmanagement.
Of bekijk de website van De Lerarenwaaier! Er zijn inmiddels vier Lerarenwaaiers: Klassenmanagement, Werkvormen, Het Mentoraat en differentiatie. De Lerarenwaaiers, ieder met een eigen kleur, helpen je met praktische tips die je zo in je tas stopt!