Werken in het onderwijs, veel mensen denken erover na! En tegenwoordig is het ook een stuk makkelijker om de overstap te maken. Doordat we momenteel kampen met een waanzinnig lerarentekort, heeft de overheid veel regels aangepast en zijn er steeds meer vormen om je bevoegdheid te behalen. Dit kan soms een beetje onoverzichtelijk zijn, want inmiddels zijn er wel heel veel mogelijkheden om leraar te worden. Als je aan werken in het onderwijs denkt, dan denk je ongetwijfeld aan: lesgeven, omgaan met kinderen/jongeren/pubers, kennis overdragen etc.
Maar wist je dat er ook een heleboel taken zijn die je als leraar moet vervullen? Deze taken variëren van surveilleren in de kantine, tijdens toetsen of examens tot aanwezig zijn op schoolfeesten. Een belangrijk deel van je werkuren besteed je aan deze taken en zijn dan ook verplicht.
Keuzes
Gelukkig is het vaak zo dat er, naast taken die iedereen in principe moet uitvoeren, ook taken zijn waar je bewust voor kunt kiezen. Misschien zit jij totaal niet te wachten op aanwezig zijn bij een schoolfeest. Over het algemeen is dit een voorbeeld van een taak waar je je voor kunt ‘aanmelden’. Surveilleren is dan weer een taak waar iedere leraar mee te maken krijgt, hoewel dit met name een taak is in het voortgezet onderwijs en in het mbo (en hbo).
Mentoraat
Een heel grote taak is het mentoraat in het voortgezet onderwijs of studieloopbaanbegeleider in het middelbaar beroepsonderwijs. Als mentor of SLB’er ben je verantwoordelijk voor het wel en wee binnen een klas (als groep) en de individuele leerlingen in die klas. Je onderhoudt contact met ouders en communiceert naar de vakdocenten als er problemen zijn met leerlingen. Voor een mentoraat krijg je vaak flink wat uren. Maar in de praktijk blijkt vaak dat je daarmee niet helemaal uitkomt.
Taken als startende leraar
Als startende leraar komt er ontzettend veel op je af en alleen al het goed voorbereiden van je lessen zal een flinke klus worden. Toch zal ook jij bepaalde taken moeten gaan vervullen. Probeer aan het begin van je aanstelling afspraken te maken over deze taken. Een tip van mij zou zijn om geen mentoraat te accepteren tijdens je eerste jaar, maar beste zou het zijn om dit te voorkomen tijdens de eerste twee jaar van je carrière. Daarnaast is het aan te raden om vervolgens eerst een jaar mentoraat te doen samen met een ervaren mentor. Zo kun je de fijne kneepjes afkijken en alvast leren in welke valkuilen je niet moet stappen. Door het mentoraat nog wat jaren uit te stellen, gun je jezelf om eerst goed te worden in de basis: het lesgeven. Daarnaast voorkom je dat je overspoeld wordt door als het werk en een (te) hoge werkdruk gaat ervaren.
Meer tips voor je lessen?
Ben jij op zoek naar meer tips voor je lessen? Ik heb twee tips! De Lerarenwaaiers Klassenmanagement en Werkvormen, bevatten samen ruim 100 tips en 25 werkvormen die zonder al te veel poespas zijn toe te passen in je les. De tips zijn erop gericht om met kleine stapjes grote veranderingen door te voeren en voor de meeste werkvormen heb je slechts pen & papier nodig. Je kunt de werkvormen met gemak meerdere lessen gebruiken en inzetten binnen vrijwel iedere onderwijssector.
In mijn e-book Lesopbouw en Actieve werkvormen bespreek ik hoe je een les effectief opbouwt en geef ik je tips voor veel werkvormen. Dit e-book is direct te downloaden na je bestelling.
Opeens weet je het…
Je wordt leraar! In dit boek beschrijf ik precies welke keuzes je moet maken, welke zaken je moet overwegen, welke opties je hebt en waar die opties je brengen. Met recht een praktische leidraad om jezelf te dirigeren naar een omscholingstraject dat zo goed mogelijk bij jou past!
Ga je liever zelf aan de slag met klassenmanagement? Bekijk dan eens mijn e-learning Praktisch Klassenmanagement of e-book Praktisch Klassenmanagement.
Je kunt ook met mij om de (virtuele) tafel en een studiekeuzetraject aangaan. We gaan dan samen op zoek naar de antwoorden op alle vragen die ik je wil stellen voordat je een definitief besluit neemt. Op zoek naar een traject dat bij jou past en de kans van slagen daardoor ook zo groot mogelijk maakt. Wil je daarover meer lezen? Klik dan hier!