Entreeticket of Exitticket?
Veel leraren kennen de exitticket: aan het einde van je les stel je je leerlingen één tot drie vragen over de lesstof of over hoe of wat ze geleerd hebben. Op deze manier check je in welke mate de leerlingen de lesstof hebben opgepikt of op welke manier ze leren. Of je kunt met zo’n exitticket de lesstof nog een keertje herhalen.
Enige tijd geleden ben ik begonnen met het naar voren halen van de dat extiticket. Ik deed de werkvorm niet alleen aan het einde van mijn lessen, maar ook aan het begin van mijn lessen. En dan met het doel om de lesstof van de vorige keer op te halen, zodat we de nieuwe lesstof makkelijker aan de bestaande kennis konden koppelen.
Entreeticket
Het principe is hetzelfde. Ik stel drie vragen over de lesstof van de vorige keer. De leerlingen beantwoorden de vragen en we bespreken deze antwoorden. Normaal gezien zal ik proberen de antwoorden op het bord te verzamelen, zodat we een mooi overzicht krijgen van alle antwoorden en ik ervoor kan zorgen dat uiteindelijk het juiste antwoord genoemd wordt en onthouden wordt. We noteren, vullen aan en gaan in gesprek. Zo komt de eerder besproken lesstof lekker actief in het werkgeheugen en blijft de nieuwe lesstof makkelijker plakken en opgeslagen.
Exitticket als Entreeticket gebruiken
Heb jij in een vorige les een extiticket ingezet en heb je deze ingenomen? Deel ze dan aan het begin van je nieuwe les uit en zet ze in als entreeticket van deze nieuwe les. Vraag leerlingen om de juiste vragen bij de door hun op het exitticket gegeven antwoorden te bedenken. Bespreek de antwoorden, noteer ze op het bord, vul aan en kom tot een compleet antwoord. Nu weet je zeker dat iedereen weer op de hoogte is, dat de lesstof weer actief is en dat je verder kunt met de nieuwe lesstof.
Entreeticket downloaden?
Dat kan, klik hier!
Meer werkvormen
Ben jij op zoek naar meer werkvormen voor tijdens je lessen? Ik heb twee tips! De Lerarenwaaier Werkvormen, die eind juni 2023 verwacht wordt, bevat ruim 25 werkvormen die zonder al te veel poespas zijn toe te passen in je les. Voor de meeste werkvormen heb je slechts pen & papier nodig. Je kunt de werkvormen met gemak meerdere lessen gebruiken en inzetten binnen vrijwel iedere onderwijssector.
In mijn e-book Lesopbouw en Actieve werkvormen bespreek ik hoe je een les effectief opbouwt en geef ik je tips voor veel werkvormen. Dit e-book is direct te downloaden na je bestelling.
Opeens weet je het…
Je wordt leraar! In dit boek beschrijf ik precies welke keuzes je moet maken, welke zaken je moet overwegen, welke opties je hebt en waar die opties je brengen. Met recht een praktische leidraad om jezelf te dirigeren naar een omscholingstraject dat zo goed mogelijk bij jou past!
Ga je liever zelf aan de slag met klassenmanagement? Bekijk dan eens mijn e-learning Praktisch Klassenmanagement of e-book Praktisch Klassenmanagement.
Je kunt ook met mij om de (virtuele) tafel en een studiekeuzetraject aangaan. We gaan dan samen op zoek naar de antwoorden op alle vragen die ik je wil stellen voordat je een definitief besluit neemt. Op zoek naar een traject dat bij jou past en de kans van slagen daardoor ook zo groot mogelijk maakt. Wil je daarover meer lezen? Klik dan hier!