Een tijd geleden gebruikte ik graag de tool Gimkit. Een tool om leerlingen op een speelse wijze de lesstof te laten verwerken. Na het aanmaken van een set spelen de leerlingen een spel waarbij ze enigszins tactisch moeten nadenken en vragen beantwoorden over de lesstof. Wat dit spel wat extra’s gaf, ten opzichte van bijvoorbeeld Kahoot of Quizlet, is dat leerlingen punten bij elkaar kunnen wegnemen en het daardoor een vrij competitief spel is en daarmee de aandacht van de leerlingen vasthield.
Helaas heeft Gimkit de gratis versie zeer beperkt gemaakt. Hierdoor is het niet meer zo makkelijk om een spel te maken voor een hele klas. Als je nu een gratis spel maakt, dan kun je dit met slechts 5 personen spelen. Te weinig voor tijdens een les! En daarnaast was het maken van een set ook een vrij ingewikkeld klusje.
Goed nieuws!
Onlangs werd ik gewezen op een andere tool: Blooket (ik moest even wennen aan de uitspraak). Ik heb de tool de afgelopen weken geprobeerd en ik ben blij verrast. Wanneer je een account aangemaakt hebt en je gaat aan de slag met het maken van een spel, dan lijkt de lay-out een beetje op Kahoot. Het maken van een set gaat echter heel gemakkelijk.
Opties
Je kunt op een hele simpele manier gegevens vanuit Quizlet toevoegen. Je kunt ook vragen uit openbare sets van anderen toevoegen of via een spreadsheet. Daarnaast is het makkelijk om handmatig vragen aan een set toe te voegen. Binnen een half uurtje maakte ik voor twee klassen een set aan. Ik hield het simpel, je kunt plaatjes en geluidsfragmenten toevoegen, maar dat heb ik (nog) niet gedaan. Geef je wiskunde of rekenen? Door middel van een rekentool kun je formules aan de vragen toevoegen. Je kunt niet alleen plaatjes toevoegen aan de vraag, je kunt ook plaatjes toevoegen aan de antwoorden. Dus stel je geeft biologie en wil een vraag stellen over het menselijk lichaam, dan kun je plaatjes van (onderdelen van) het menselijk lichaam als antwoordmogelijkheid toevoegen. Ik heb nog niet alle opties geprobeerd, maar je kunt op simpele wijze meerkeuzevragen maken met twee, drie of vier antwoorden.
Het spel spelen
Toen ik de tool opstartte waren de leerlingen wat sceptisch. Weer een soort van Kahoot. Dat kenden ze nu wel. Wanneer je een ‘game host’ krijg je de keuze uit verschillende spellen. Een van mijn volgers gaf aan dat voor de middelbare school met name het hackspel interessant is, dus dat heb ik direct geprobeerd. In dit spel moeten de leerlingen eerst een wachtwoord kiezen, vervolgens begint het spel. De leerlingen beantwoord vragen en krijgen hier punten voor. Maar dat niet alleen, ze krijgen de optie om klasgenoten te hacken! Daarvoor moeten ze het wachtwoord van hun klasgenoot raden. Hebben ze dit goed? Dan krijgen ze de punten van hun klasgenoot.
Maar er zijn nog veel meer spellen. Spellen voor verschillende leeftijd. En dat is ook waar de tool zich onderscheidt van Gimkit: er zijn meer opties om het spel aan te passen aan een doelgroep. Bij sommige spellen is meer tactisch denkwerk nodig dan bij andere spellen. Bij die spellen is geluk belangrijker. Voor alle spellen geldt: je moet de lesstof kennen en de vragen goed beantwoorden om punten te verdienen.
Het oordeel van de leerlingen
Ik kan niet anders zeggen dan dat de leerlingen meer dan enthousiast zijn over, met name, het hackspel. We hebben wel al wat andere spellen gespeeld, maar het hackspel is iedere keer weer een succes. De leerlingen vragen erom tijdens vrijwel iedere les. En omdat ze het zo leuk vinden en het tegelijkertijd ook leerzaam is, zet ik het graag in als beloning. Eerst aan de slag met (nieuw) lesmateriaal. Als we lekker gewerkt hebben tijdens de les, dan doen we de laatste tien minuten van de les nog een spelletje Blooket.
Opeens weet je het…
Je wordt leraar! In dit boek beschrijf ik precies welke keuzes je moet maken, welke zaken je moet overwegen, welke opties je hebt en waar die opties je brengen. Met recht een praktische leidraad om jezelf te dirigeren naar een omscholingstraject dat zo goed mogelijk bij jou past!
Ga je liever zelf aan de slag met klassenmanagement? Bekijk dan eens mijn e-learning Praktisch Klassenmanagement of e-book Praktisch Klassenmanagement.
Je kunt ook met mij om de (virtuele) tafel en een studiekeuzetraject aangaan. We gaan dan samen op zoek naar de antwoorden op alle vragen die ik je wil stellen voordat je een definitief besluit neemt. Op zoek naar een traject dat bij jou past en de kans van slagen daardoor ook zo groot mogelijk maakt. Wil je daarover meer lezen? Klik dan hier!