Het nieuwe schooljaar komt er aan en dat betekent: de introductieweek gaat bijna van start! Kennismaken met nieuwe collega’s, nieuwe leerlingen en nieuw lesmateriaal. Kennismaken kun je op verschillende manieren doen. Een leuke, creatieve manier is het maken van een kwartetspel! Het klassenkwartetspel om precies te zijn!

Kwartet

Al eerder vertelde ik dat kwartet een leuke en leerzame werkvorm is om leerlingen aan het werk te zetten, te laten onderzoeken en nieuwe dingen te leren. Je kunt er allerlei kanten mee op en je kunt het ook inzetten om kennis te maken met je klas en/of de leerlingen met elkaar kennis te laten maken.

Hoe pak je het aan?

Voor deze werkvorm heb je papier nodig of je kiest voor mijn kant en klare lege kwartetset (die vind je hier). Knip het papier in kaarten van dezelfde maat. Verder heb je pennen, potloden en/of stiften nodig. Je kunt ook tijdschriften neerleggen waar leerlingen plaatjes uit kunnen knippen.

Iedere leerling maakt een kwartet (vier kaarten) van zichzelf. Op iedere kaart komt een eigenschap van de leerling naar voren. De kaart kan worden versierd met een plaatje uit een van de tijdschriften, als dit het kenmerk van de leerling ondersteunt. Het is extra leuk als je ook een kwartet van jezelf toevoegt!

Het spel spelen

Als iedere leerling een kwartet van zichzelf heeft gemaakt, verzamel je alle kwartetten om er een spel van te maken. Dit spel moet je natuurlijk wel spelen, zodat leerlingen elkaar kunnen leren kennen. Is de klas heel groot? Kopieer dan het spel een of twee keer, zodat je je de klas in twee of drie groepen het spel kunt laten spelen.

Goed voorbereid starten dit schooljaar?

Met de e-books van Docentenleven.nl ga je goed voorbereid beginnen aan het nieuwe schooljaar. Het e-bookpakket bevat alle e-books van Docentenleven.nl voor een gereduceerd tarief.

Wil je aan de slag met klassenmanagement? Bekijk dan mijn e-learning Praktisch klassenmanagement, wil je liever een korte e-learning die wat breder is opgezet? Bekijk dan de e-learning Starten in het onderwijs: basistips.