Op het moment dat ik dit schrijf is het meivakantie en ben ik lekker weg met mijn hele (man plus vijf zoons) gezin. Eerlijk is eerlijk: dat is ook best hard werken! Maar uiteraard genieten we enorm. Toch heb ik in mijn achterhoofd regelmatig een werk gerelateerde gedachte oppoppen. Zo is de week voor de meivakantie een toetsweek en het werk dat daar uit voort komt, ligt thuis op mij te wachten. Het klinkt natuurlijk heerlijk als je overweegt het onderwijs in te gaan: twaalf weken vakantie!

Maar de waarheid is toch iets anders

Natuurlijk. Ik klaag absoluut niet met mijn (bijna) twaalf weken vakantie. Ik heb bijvoorbeeld ook eigenlijk nooit een probleem met oppas als mijn kinderen vakantie hebben. Veel vrienden worstelen met het rond krijgen van die zes weken zomervakantie, maar voor mijn gezin geldt: ik ben gewoon altijd thuis. Maar dat betekent niet dat ik niet meer hoef te werken. Hoewel ik mijn werk zoveel mogelijk probeer af te ronden voor de zomervakantie begint, dat lukt niet altijd. Dan moet ik toch nog de eerste paar dagen van mijn vakantie wat werk verrichten. Dat kan dan natuurlijk wel in je eigen tijd (bijvoorbeeld ‘s avonds), want je hebt geen lessen meer die gegeven moeten worden.

Het jaar is klaar, maar een nieuw jaar begint weer

Zes weken zomervakantie klinkt heerlijk (en dat is het ook). Maar toch… na die zes weken begint een nieuw jaar en daarvoor moet weer een heleboel voorbereid worden. Het liefste plan je dat zo dat je een deel van die voorbereiding al klaar hebt voordat de vakantie begint. Maar dat lukt lang niet altijd. Dus moet je kiezen. Doe je het in de eerst week? Of juist in de laatste week? Of doe je iedere week een beetje? Om een lang verhaal kort te maken: van die zes weken zal je over het algemeen toch een aantal dagen moeten werken.

De kortere vakanties

Het is een beetje afhankelijk van hoe het bij jou op school geregeld is, maar over het algemeen ben je een vakantie niet volledig vrij. Is er na de vakantie een vergadering? Dan moet je die mogelijk voorbereiden. Is er voor de vakantie een toetsweek geweest? Dan moet je de resultaten daarvan nakijken. Natuurlijk zal er altijd geprobeerd worden om leraren in de vakantie ook echt de gelegenheid te geven om vrij te zijn, maar de ervaring leert dat veel leraren toch ook wat achterstallig werk willen inhalen.

Het goede nieuws

Ja, er is ook goed nieuws! Want mijn persoonlijke ervaring is dat je over het algemeen ieder jaar een beetje beter wordt in je vak, in het lesgeven en in het vrijhouden van je vakanties. Als je eenmaal een paar jaar meedraait, dan heb je vaak bepaalde jaarlagen eerder lesgegeven en heb je dus ook al lessen liggen. Gelukkig verandert de meeste stof niet jaarlijks en ook de methode die gebruikt wordt verandert niet ieder jaar. Dus die lessen van vorig jaar kun je dan gewoon weer inzetten. Het spreekt voor zich dat dit heel veel tijd scheelt tijdens je vakantie!

Op zoek naar meer handvatten als startende docent?

Lees mijn boek ‘Opeens weet je het… je wordt leraar! Hierin neem ik je mee in het echte docentenleven en vertel ik je over de verschillende sectoren, opleidingsmogelijkheden, tips om te starten in het onderwijs, lesopbouw, begeleiding en meer. Met recht een praktische leidraad!

Overweeg je de overstap naar het onderwijs, maar wil je graag eens sparren met iemand voordat je die keuze maakt? Of wil je weten welke opties je hebt om deze overstap te maken? Boek dan een studiekeuzegesprek om hier dieper op in te gaan!

Reserveer de training Startende docenten coachen waarin ik docenten en teamleiders leer op welke wijze startende docenten effectief kunnen worden geholpen tijdens de eerste jaren van hun schoolcarrière. Of kies voor een intervisietraject met alle startende docenten op uw school.
Niet tevreden over het traject dat u startende docenten aanbiedt op het moment dat ze bij u komen werken? Ik denk graag mee in de ontwikkeling van een nieuw traject!

Wil je dat ik kom vertellen over starten in het onderwijs naar aanleiding van mijn boek? Boek dan een boeklezing!