Ben je op zoek naar een niet al te ingewikkelde werkvorm die creatief is en tegelijkertijd ook duidelijk maakt of leerlingen de lesstof begrijpen? Denk eens aan een strip maken!

Waarom een strip maken?

Misschien denk je op het eerste gezicht dat het maken van een strip niet zo leerzaam is. Maar ik wil je graag het tegendeel laten zien. Om te beginnen: waarom zou je een strip laten maken? Een strip maken is een werkvorm die leerlingen wat vrijheid geeft en ook de leerlingen die graag creatief aan het werk zijn de gelegenheid zichzelf te laten zien. Leerlingen die juist niet zo creatief zijn, daag je hiermee uit om ook die kant van zichzelf eens aan te spreken.

Door een strip te laten maken en deze werkvorm slim in te zetten, krijg jij ook inzicht in de mate waarin leerlingen de lesstof hebben begrepen. De uitwerking van de strip laat namelijk zien wat wel en niet is blijven hangen van jouw uitleg.

Voor welke vakken of lesstof is de strip geschikt?

Er zijn verschillende mogelijkheden om deze werkvorm toe te passen. Denk eens aan het vak geschiedenis. Nadat jij een gebeurtenis uit de geschiedenis hebt toegelicht, kan je de opdracht geven om een stripverhaal bij (een deel van) deze gebeurtenis te maken. Bedenk wat je belangrijk vindt om terug te zien in de strip (bijvoorbeeld welke hoofdpersoon wil je zien) of laat juist de opdracht helemaal vrij. Bij de beoordeling kan je kijken of de door jouw uitgelegde gebeurtenis begrepen is.

Een andere optie is het maken van een strip bij een (een scene) uit een gelezen boek of bekeken film. Laat leerlingen een ander einde bedenken en dit tekenen. Of laat ze de scene/het boek in plaatjes uitwerken.

Je kunt de strip ook goed inzetten bij mentorlessen of lessen over samenwerken en met elkaar omgaan. Door situatie over dit soort onderwerpen te tekenen of te tekenen over situaties die leerlingen hebben ervaren krijg je een beeld van je leerlingen.

Ten slotte zou je ervoor kunnen kiezen dat leerlingen een stripfiguur van zichzelf maken en deze figuur in tekeningen een stukje lesstof laten uitleggen. Bijvoorbeeld een rekensom bij wiskunde of een begrip bij aardrijkskunde.

Zoals je ziet: er is veel mogelijk!

Hoe laat je leerlingen een strip maken?

Je kunt een strip laten maken door te tekenen met potlood en papier. Dat is natuurlijk de makkelijkste manier en levert wellicht een beetje (gezellige) chaos op in de klas. Het is aan jou om te bedenken of dit kan werken voor jou. Ben je net begonnen voor de klas en nog niet zo zeker met het laten vieren van de touwtjes? Dan is het misschien verstandiger om dit nog niet te doen.

Je kunt overigens ook kiezen voor werken in groepjes, duo’s of individueel. Iedere keuze geeft weer een andere dynamiek in de klas en levert weer andere resultaten op.

Ten slotte is het ook mogelijk om een strip online te maken. Er zijn verschillende website en/of programma’s beschikbaar die je hierbij in kunt zetten.  Denk aan Canva, maar er zijn ook andere programma’s beschikbaar.

Dit maakt deze werkvorm overigens ook heel geschikt voor online onderwijs! Je kunt leerlingen laten samenwerken in break-outrooms.

Op zoek naar meer handvatten als startende docent?
Op deze website vind je heel veel informatie over allerlei onderwerpen die jij als startende docent kunt tegenkomen. Om je nog verder op weg te helpen, ontwikkel ik online cursussen. Deze cursussen volg je in je eigen tijd en zeer praktisch. Zo leer je in de cursus Werkvormen voor iedere les hoe je een goede les opzet en hoe je activerende werkvormen kunt toepassen in vrijwel iedere les. Van heel simpel tot zeer uitgebreid.

In de cursus Flipping the classroom leg ik je uit hoe je met een laptop of tablet in de klas een andere manier van didactiek kunt inzetten om zo meer uit je lessen te halen en meer te differentiëren. Inclusief filmpjes met uitleg en veel voorbeelden om praktisch aan de slag te gaan.

In mijn shop vind je kant en klaar lesmateriaal zoals kwartetspellen, memoryspellen, antwoordkaartjes, maar ook e-books met veel praktische informatie.

Wil je met mij aan de slag? Dat kan ook! Ik coach en begeleid startende docenten en geef regelmatig trainingen en masterclasses aan groepen startende docenten.

Overweeg je de overstap naar het onderwijs, maar wil je graag eens sparren met iemand voordat je die keuze maakt? Of wil je weten welke opties je hebt om deze overstap te maken? Boek dan een studiekeuzegesprek om hier dieper op in te gaan!