Heb je momenteel veel thuiszitters? Ben je op zoek naar een manier om leerlingen thuis ook de instructies te geven die je in de klas geeft? Een instructiefilmpje is een prima manier om dit te doen. Sterker nog, instructiefilmpjes kunnen in alle situaties handig zijn. Ook als je ‘gewoon’ de hele klas fysiek les kunt geven, kan een instructiefilmpje een aanvulling zijn. Met een instructiefilmpje kun je namelijk de uitleg thuis laten bekijken en in de klas lesgeven, praktisch aan de slag gaan en differentiëren. Deze manier van werken staat ook bekend als Flipping the classroom.

Ingewikkeld

Het maken van een instructiefilmpje kan op een heleboel manieren. Je kunt je scherm opnemen, je kunt een PowerPoint presentatie maken en inspreken en je kunt het natuurlijk heel professioneel aanpakken met een camera, lamp en microfoon. Maar, grote kans dat je hier geen tijd voor hebt en wellicht is het ook niet echt je ding om het op die manier aan te pakken.

Daarom deze tip!

Een instructiefilmpje opnemen is heel simpel te doen met je eigen belprogramma. Of je nou Zoom gebruikt of Teams of misschien Google meet, met al deze programma’s heb je de gelegenheid om je vergadering op te nemen. En dat is eigenlijk alles wat je nodig hebt om een prima instructiefilmpje op te nemen!

Hoe dan?

Simpel! Open je belprogramma en vervolgens een nieuwe vergadering. Je bent de enige die deelneemt aan deze vergadering. Klik op ‘opnemen’. En start je instructie! Super simpel. Je bent in beeld, je geluid wordt opgenomen en je kunt ook nog alle handige tools van het belprogramma gebruik, zoals:

  • Het whiteboard
  • Het delen van je scherm (zo kun je ook je presentatie of een filmpje laten zien in je instructie)

Het is misschien een beetje gek om zo in het luchtledige te praten, maar dat went wel. Ben je klaar? Stop de opname en download deze. Vervolgens kun je dit filmpje uploaden. Bijvoorbeeld in jullie leeromgeving of op een afgeschermd Youtube account. Dat is nog makkelijker, want je hoeft dan geen ruimte te gebruiken op het schoolnetwerk (zorgt ook voor vertraging bij het afspelen). Je kunt gewoon de link delen met je leerlingen en zij bekijken het filmpje.

Superpraktisch als je hybride les moet geven: je geeft de instructie live in de klas en laat leerlingen zelf deze instructie bekijken. Plan vervolgens een vragenhalfuurtje in, zodat leerlingen die thuis zitten ook hun vragen live kunnen stellen. Dat kan bijvoorbeeld tijdens de les, als je de andere helft in de klas aan het werk gezet hebt. Maar je kunt er ook voor kiezen om een apart moment hiervoor in te plannen.

Op zoek naar meer handvatten als startende docent?
Op deze website vind je heel veel informatie over allerlei onderwerpen die jij als startende docent kunt tegenkomen. Om je nog verder op weg te helpen, ontwikkel ik online cursussen. Deze cursussen volg je in je eigen tijd en zeer praktisch. Zo leer je in de cursus Werkvormen voor iedere les hoe je een goede les opzet en hoe je activerende werkvormen kunt toepassen in vrijwel iedere les. Van heel simpel tot zeer uitgebreid.

In de cursus Flipping the classroom leg ik je uit hoe je met een laptop of tablet in de klas een andere manier van didactiek kunt inzetten om zo meer uit je lessen te halen en meer te differentiëren. Inclusief filmpjes met uitleg en veel voorbeelden om praktisch aan de slag te gaan.

In mijn shop vind je kant en klaar lesmateriaal zoals kwartetspellen, memoryspellen, antwoordkaartjes, maar ook e-books met veel praktische informatie.

Wil je met mij aan de slag? Dat kan ook! Ik coach en begeleid startende docenten en geef regelmatig trainingen en masterclasses aan groepen startende docenten.

Overweeg je de overstap naar het onderwijs, maar wil je graag eens sparren met iemand voordat je die keuze maakt? Of wil je weten welke opties je hebt om deze overstap te maken? Boek dan een studiekeuzegesprek om hier dieper op in te gaan!