Met online tools kun je in de klas van alles doen. Natuurlijk is het handig als de leerlingen zelf een device hebben, maar momenteel geef ik zelf les aan klassen die zonder device in de klas zitten. Ondanks dat feit maak ik toch veel gebruik van ICT en tools in de les. Een enkele keer mogen de leerlingen hun telefoon gebruiken, bijvoorbeeld bij een kahootquiz of bij het spelen van Gimkit. Maar ik zet ICT ook in als middel om mijn klas te managen. Hieronder een aantal tips om jouw klas te managen.

Klok

Mogen de leerlingen werken aan een opdracht, maar mag dit slechts een beperkte tijd? Laat een klok lopen die de leerlingen aangeeft hoe lang ze nog hebben voor de opdracht. Deze toepassing biedt meerdere mogelijkheden je kan de klok laten aflopen of oplopen of je zet een stopwatch aan. Het voordeel hiervan is dat leerlingen weten hoelang ze nog hebben voor de opdracht. Ook is het vaak een

Shuffelen

Zitten jouw leerlingen in groepjes in de klas? Op de basisschool is dit redelijk gangbaar, maar op de middelbare school zitten leerlingen vaker met twee of drie leerlingen naast elkaar. Toch is het wel interessant om goed na te denken over de opzet van je klas. Binnen alle onderwijssectoren. Afhankelijk van het doel dat je hebt met de les kunnen verschillende opstellingen goed of minder goed werken. Om de sfeer in de klas te bevorderen of de onderlinge band te versterken kun je de klas regelmatig laten shuffelen. Dat kan heel handig en goed doordacht met de tool Social Shuffle!

Padlet

Padlet is de perfecte tool om je te helpen met je klassenmanagement. Padlet is een online prikbord en geeft je de mogelijkheid om allerlei soorten bestanden en linkjes naar websites of filmpjes te verzamelen. Omdat Padlet ook verschillende manieren biedt om je verzameling vorm te geven, is het superpraktisch om het in te zetten tijdens een les. Door Padlet als basis te gebruiken kun je binnen no-time schakelen tijdens een interactieve les. En een extra bonus is dat je leerlingen ook input kunnen geven op de Padlet. Bijvoorbeeld door antwoord te geven op op de Padlet gestelde vragen.

Meer inspiratie? Volg mijn online cursus Werkvormen voor iedere les!

Ben je op zoek naar nog meer inspiratie rondom werkvormen en het gebruik van online tools? Volg dan mijn online cursus Werkvormen voor iedere les. Daarin leer je heel veel verschillende werkvormen toepassen, maar is er ook aandacht voor motivatie bij leerlingen stimuleren en onderzoeken wat voor docent jij bent! En natuurlijk bespreken we ook verschillende online tools.

Geen zin in een cursus, maar wel op zoek naar nog meer werkvormen? Kies dan voor het e-book Werkvormen!