Deze week starten veel scholen met een vorm van hybride lesgeven. In ieder geval zal bijna iedere middelbare school zijn klassen in twee of meer groepen verdelen. De leerlingen komen op school, maar zullen niet al hun klasgenoten gaan ontmoeten. Ik bedacht een werkvorm die naast leerzaam ook leuk is om met de verschillende groepen te doen. Een hybride werkvorm, waarbij leerlingen tekeningen maken van een begrip, gebeurtenis, formule, bekende schilder of schrijver.

Pictionary, maar dan anders

Ken je het spel pictionary? Het spel waarbij iemand een kaartje krijgt met een woord of begrip. Je speelt het spel in teams en moet zoveel mogelijk woorden raden aan de hand van de tekeningen die een teamgenoot maakt. Dit idee gebruik ik voor deze hybride werkvorm.

Werkwijze

Het is eigenlijk een hele simpele hybride werkvorm, die je ook snel nog even aan het einde van de les kunt toepassen. Geef alle leerlingen een blaadje en geef iedere leerling een begrip. Zet de stopwatch klaar (op het bord) en tekenen maar! Binnen een (het liefste net iets te korte tijd) moeten de leerlingen het begrip, de gebeurtenis of een schilder omschrijvend tekenen.

De tijdsdruk geeft een spannend effect aan de opdracht. Na de tekentijd haal je de blaadjes op. De volgende dag, als je dus een andere groep leerlingen in de klas hebt, deel je de blaadjes uit. Het is aan deze leerlingen om te raden wat het begrip is.

Vervolgens krijgt ook deze groep de opdracht een tekening te maken voor een volgende groep.

Variatie

Er is natuurlijk altijd variatie mogelijk! Denk aan de volgende opties:

  • Werken met whiteboards
    Werken jullie met laptops of tablets in de les? Kies er dan voor om deze werkvorm met elkaar (thuis en op school) te spelen, maar dan via een online whiteboard. Zowel Teams als Zoom bieden deze optie. En als dit niet lukt, dan zijn er ook online tools voor whiteboards.
  • Rustig aan
    Juist wel veel tijd geven om te tekenen is ook een goede variatie. Wanneer je juist een creatief vak geeft als tekenen, handvaardigheid, techniek of CKV is het misschien juist leuk om deze opdracht niet snel en onder druk uit te voeren, maar met veel tijd en aandacht.

Meer werkvormen?

Ben jij op zoek naar nog meer werkvormen? In mijn online cursus Werkvormen voor iedere les geef ik je heel veel inspiratie op het gebied van activerende werkvormen. Voor verschillende momenten in de les krijg je inspiratie tot het activeren van je leerlingen. De cursus bevat veel materialen die jij kunt toepassen in je les. Voor vrijwel iedere werkvorm geldt dat er ook veel variaties mogelijk zijn om ze ook online te kunnen geven. En natuurlijk zijn er ook werkvormen die zich goed lenen als hybride werkvorm.

Naast deze praktische informatie leer je ook over motivatie, formatief handelen en hoe je aan inspiratie voor lesmateriaal kunt komen. Na aanmelding heb je direct toegang tot de cursus. Je kunt de cursus volgen in je eigen tijd. Na afloop ontvang je een certificaat van deelname.

Meer weten? Kijk dan eens hier!