Een tijdje geleden liep ik langs de basisscholen bij mij in de buurt en zag daar voor de deur de hinkelbaan (zie foto) op de grond getekend. In eerste instantie snapte ik het niet helemaal, want de hinkelbaan die ik van vroeger ken bevat de cijfers van 1 tot en met 10 en dat was het. Deze hinkelbaan bevatte hele andere cijfers. Ik maakte een foto, omdat het me intrigeerde en liep door.

Leuke werkvormen met een hinkelbaan

Eenmaal thuis keek ik nog eens naar de foto en ik denk dat de juf of meester in kwestie het doel had om de ‘iets’ met de tafel van 5 te doen. Hoe dan ook, de hinkelbaan bracht me op een idee. Want hoewel ik persoonlijk niet heel veel weet van bewegend leren, dat is niet direct mijn expertise, vind ik de verhalen die ik erover hoor altijd wel interessant. En volgens mij zijn er leuke opdrachten te bedenken bij zo’n hinkelbaan!

Een aantal ideeën die bij mij opkwamen:

 1. Het getal staat voor een vraag
  Ieder getal op de hinkelbaan staat voor een vraag  over de lesstof die de leerkracht op een papiertje heeft staan. Goede antwoord? Dan mag je verder. Verkeerde antwoord? Dan mag een ander het proberen.
 2. Geen cijfers, maar letters
  Je kunt natuurlijk ook letters in de hokjes zetten in plaats van cijfers. Met de letters kun je woorden laten maken (springen). Maar je kunt ook leerlingen laten hinkelen en als ze op een letter terecht komen een (werk)woord laten bedenken.
 3. Begrippen hinkelen
  Kom je op een letter? Dan heeft de leerkracht een begrip behorende bij die letter. De leerling moet het juiste antwoord geven door de goede omschrijving of betekenis te geven. Goed geantwoord? Dan mag de leerling doorgaan. Verkeerd geantwoord? De volgende leerling is aan de beurt.
 4. Tafels oefenen
  Noteer de cijfers 1 tot en met 10 in de hokjes. Begin met de tafel van 1. Het cijfer waar de leerling op komt doet hij/zij keer 1. Ga verder met de volgende geleerde tafel. Zo springen leerlingen de tafels door!
 5. Een combinatie
  Nog leuker, maak meerdere hinkelbanen! Bijvoorbeeld met het thema taal, rekenen of begrippen. Bij rekenen maak je bijvoorbeeld een tafelhinkelbaan, een sommenhinkelbaan en een breukenhinkelbaan. Bij taal maak je een hinkelbaan met de verschillende werkwoordsoorten en een spellingshinkelbaan. Ook leuk: maak een combinatie van rekenen, taal, spelling en begrippen.
 6. Hinkelstormbaan
  Alle cijfers in de hinkelbaan staan voor opdrachten! Verdeel de leerlingen in teams en laat ze hinkelen. Ieder cijfers hoort bij een opdracht die de andere teamleden moeten uitvoeren. Verdeel de leerlingen in groepjes. Geef iedereen een taak. Een hinkelaar, een vragenlezer en een of twee uitvoerders. De hinkelaar springt op een cijfers, de vragenlezer kijkt welke opdracht hoort bij dit cijfer en de uitvoerders voeren de opdrachten uit. Werk in rondes, zodat de groepsleden ook eens een andere taak kunnen uitvoeren. De groep die het snelste alle opdrachten heeft uitgevoerd wint.

Misschien heb jij nog wel een ander idee om met een hinkelbaan te doen? Ik ben heel benieuwd! Del je jouw aanvullingen onder mijn berichten op Instagram en/of Facebook?

Meer over mij?

Deze tool bespreek ik uitgebreider in de online cursus Werkvormen voor iedere les. Een zeer toegankelijke online cursus, speciaal ontwikkeld voor startende docenten. Meer daarover lees je op de website van Docentenleven Academie.

Volg je mij al op Instagram? Daar geef ik je dagelijks een kijkje in mijn docentenleven. Niet alleen mijn werk, maar ook de combinatie met mijn gezin, studie en mijn bedrijf komt hier voorbij! Op Facebook vind je een Facebookgroep voor Startende en Studerende docenten en een Facebookgroep voor Activerende Werkvormen.

Ben je op zoek naar een training voor jezelf of het hele team? Neem vrijblijvend contact met mij op. Ben je op zoek naar een leuke download om in te zetten tijdens je lessen, een fijne online training of een praktisch e-book? Neem dan eens een kijkje in mijn academie. De komende tijd vind je hier steeds meer middelen voor jouw professionalisering.