Inmiddels geven we al weken en sommigen van ons al maanden (wat zeg ik, bijna een jaar!) online les. De programma’s waarmee we dat doen krijgen steeds betere functies die ook steeds beter zijn afgestemd op het onderwijs. Eerder besprak ik al de break-outrooms en wat je hier mee kunt doen. Maar er zijn meer functie die praktisch kunnen zijn. Wat denk je van een whiteboard?

Presenteren in de online les

Natuurlijk is het mogelijk om tijdens een online les je scherm te delen en een vooraf klaargezette PowerPoint te presenteren. Dat doe ik regelmatig en werkt prima. Leerlingen kunnen het goed zien en volgen en het geeft houvast en structuur aan de online les. Wat ik jammer vind van deze manier van werken is het feit dat je er verder weinig spontaan mee aan het werk kunt. Even tussendoor iets opschrijven is minder makkelijk. Het kan wel, maar het ziet er in zo’n PowerPoint toch gek uit.

Even wat op het bord krabbelen

Tijdens mijn fysieke lessen vind ik het fijn om tijdens een uitleg even wat op het bord te krabbelen. Snel een voorbeeldzin uit mijn mouw schudden om te ontleden en deze noteren op het bord. Samen met de klas de zin stap voor stap ontleden en laten zien waarom het ene zinsdeelstreepje niet goed staat en het andere zinsdeelstreepje wel goed staat. Ik vind het fijn om tijdens mijn uitleg aan te voelen dat dat nodig is en het dan ook toe te kunnen passen. Ik merkte dat dit tijdens online lessen minder makkelijk is. En ik zocht naar een oplossing.

Whiteboardtool

Er zijn websites die een whiteboard als tool bieden. Voorbeelden zijn Whiteboard.fi, Miro en Mural. Allemaal websites en tools die in principe heel goed werken en handige mogelijkheden bieden voor tijdens jouw online lessen. Echter hoor ik vaak van docenten dat ze het zo onhandig vinden om naast het belprogramma ook nog allerlei tools en andere websites te moeten hanteren.

Whiteboard optie

Goed nieuws, want de meeste bekende online belprogramma’s hebben een ingebouwde whiteboard optie! Superhandig omdat het gewoon in het programma zit waarmee je belt en je dus geen extra programma’s hoeft te gebruiken. Bij Zoom kun je de optie opstarten door op de knop ‘share screen’ te klikken en te kiezen voor whiteboard. Vervolgens kun je aan de slag. Je kunt tekenen op het whiteboard, maar je kunt ook typen. En dat is handig, want als je nu even snel een zin op het bord wilt ontleden of de berekening van een soms wilt laten zien, kan dat!

Meer over mij?

Deze tool bespreek ik uitgebreider in de online cursus Werkvormen voor iedere les. Een zeer toegankelijke online cursus, speciaal ontwikkeld voor startende docenten. Meer daarover lees je op de website van Docentenleven Academie.

Volg je mij al op Instagram? Daar geef ik je dagelijks een kijkje in mijn docentenleven. Niet alleen mijn werk, maar ook de combinatie met mijn gezin, studie en mijn bedrijf komt hier voorbij! Op Facebook vind je een Facebookgroep voor Startende en Studerende docenten en een Facebookgroep voor Activerende Werkvormen.

Ben je op zoek naar een training voor jezelf of het hele team? Neem vrijblijvend contact met mij op. Ben je op zoek naar een leuke download om in te zetten tijdens je lessen, een fijne online training of een praktisch e-book? Neem dan eens een kijkje in mijn academie. De komende tijd vind je hier steeds meer middelen voor jouw professionalisering.