Meer leesplezier met Lequ

Onlangs heeft uitgeverij Thieme Meulenhoff een literair tijdschrift voor kinderen gelanceerd, met als belangrijkste doel het leesplezier van alle kinderen te vergroten. Leer Lequ kennen! Naast leesplezier is lezen een van de belangrijkste manieren om de woordenschat van kinderen te vergroten en dat is dan ook een ander belangrijk doel dat de redactie van het tijdschrift nastreeft.

Vier keer per jaar een tijdschrift vol leesplezier

Als je een abonnement op Lequ neemt, krijgen je leerlingen ieder jaar vier keer een tijdschrift. Maar dat is niet alles, want iedere leerling met een abonnement krijgt ook een leesboek en onbeperkt toegang tot de website. Op de website staat nog veel meer informatie en je vindt er interessante artikelen. Ook is het mogelijk om boekfragmenten te beluisteren.

Wanneer je een abonnement afsluit, krijg je er al docent ook vier keer per jaar een eigen versie van het tijdschrift bij. Leeskracht is jouw hulpmiddel om het leesplezier van jouw leerlingen te vergroten. Leeskracht is hetzelfde tijdschrift als jouw leerlingen krijgen, maar aan beide kantlijnen staat extra informatie geschreven over de boekfragmenten. Maar er staan ook opdrachten die je kunt toepassen tijdens het lezen van de boekopdrachten.

Voordelen

Lequ voldoet aan de eisen van curriculum.nu, waarbij wordt gesteld dat literaire teksten een uitdagende inhoud en goede taalkwaliteit moeten hebben. Ook het advies om leesmotivatie en literaire competentie aandacht te geven in de les kan door middel van Lequ.

Maar er is natuurlijk wel meer over te zeggen. Lequ biedt een mooie combinatie van teksten en boekfragmenten in hun tijdschrift aan. Hierdoor komen leerlingen met verschillende teksten en boeken in aanraking. Dit stimuleert hen om eens een boek te kiezen waar ze eerder niet voor zouden kiezen. Het verbreedt in die zin hun beeld van boeken en lezen. En dat bevorderd het leesplezier. Want lezen wordt pas echt leuk als je een boek leest waar je blij van wordt.

Voor wie?

Lequ is in eerste instantie bedoeld voor de basisschool. Er zijn twee edities van Lequ. Een voor de onderbouw en een voor de bovenbouw. Zelf vind ik dat de versie voor de bovenbouw ook kan worden toegepast in de brugklas. Mijn ervaring is dat daar veel leerlingen zitten die wel willen lezen, maar moeite hebben met hele boeken. Mijn persoonlijke mening is dat, bij leerlingen die niet graag lezen, een tijdschrift als dit uitkomst kan bieden.

Het redactieteam

Het redactieteam bestaat uit schrijvers, leerkrachten en boekhandelaren. Zij stellen de boekfragmenten samen en denken na over de opdrachten die voor leerkrachten worden bijgevoegd. Dat de redactieleden weten waar ze het over hebben en zelf met de voeten in de klei staan, is voor mij een meerwaarde.

Individueel of klassikaal

Het is mogelijk om klassensets te bestellen van Lequ. Je kunt het ook individueel inzetten voor leerlingen die moeite hebben met lezen en hier nog weinig plezier uit halen. Door hen tijdens leesmomenten het tijdschrift te geven, komen zij toch in aanraking met kwalitatief goede teksten. Een boek lezen hoeven ze dan nog niet. En met de bijbehorende opdrachten is het de uitdaging om deze leerlingen enthousiast te maken en ze uiteindelijk toch aan een boek te helpen.

Proberen? Dat kan met een introductiepakket

Een abonnement op Lequ kost 16 Euro per leerling per jaar. Maar ik kan me voorstellen dat je eerst wil kijken of het wat voor jou en jouw school is. Daarom kun je ook een introductiepakket aanvragen. De kosten hiervan zijn 49,50 Euro. Je ontvang dan 25 x het tijdschrift Lequ, een bijbehorende editie van Leeskracht, een boek en een licentie voor de website voor 6 weken.

Goed nieuws! Je kunt een introductiepakket winnen!

En dan nu het leukste nieuws: ik mag een van die introductiepakketten weggeven! Wil je het winnen? Dat kan, de winactie staat op mijn Instagrampagina.

Op zoek naar een training voor jezelf of  jouw team?

Heb je interesse in een door mij gegeven (online) training? Leuk! Op deze pagina vind je meer informatie. Wil je meer weten over werkvormen en hoe je die inzet in jouw lessen? Bekijk dan eens deze pagina.
Heb je interesse in een professionele samenwerking? Check dan mijn LinkedIn of stuur een mailtje via info@docentenleven.nl.

Wil je meer artikelen lezen en op de hoogte blijven? Dat kan! Via Facebook deel ik regelmatig tips en links die ik online tegenkom. Via Instagram geef ik je een inkijkje in mijn docentenleven, inclusief mijn studie en mijn gezinsleven.