Veel docenten hebben wel eens gehoord van Quizlet, de online tool die de gelegenheid biedt om woordjes of begrippen te oefenen. De tool is ooit begonnen als een soort flashcards, waarbij je aan twee kanten van een kaartje een begrip en de betekenis hebt staan. Quizlet is goed thuis en op afstand in te zetten. Begrippen kunnen op verschillende manieren worden geleerd. Sinds een tijdje heeft Quizlet een nieuwe optie: Quizlet live. Daarmee kun je je leerlingen een spel laten spelen met de lesstof, ook als je online lesgeeft.

Hoe werkt het

Om Quizlet live te spelen, moet je een zogenaamde set maken met woorden/begrippen en betekenissen. Dit kan op verschillende manieren. Je kunt handmatig alle begrippen en betekenissen invoeren, maar je kunt ook een wordbestand of excelbestand importeren. Wanneer je een set hebt gemaakt, kun je de link delen met je leerlingen. Leerlingen met een account kunnen vanuit huis de woorden en begrippen leren. Maar, met deze set kun je ook een spel spelen.

Quizlet live spelen

Links onder in de menubalk van jouw nieuwe set zie je de opties ‘live’ staan. Wanneer je hier op klikt krijg je de mogelijkheid om een spel te spelen. Je kunt een aantal opties geven. Zo kun je individueel laten spelen, maar ook in teams. Ook kun je opgeven of je het begrip bovenaan wil hebben staan, met vier mogelijke betekenissen eronder. Of je kiest voor een betekenis, met vier mogelijke begrippen eronder.
Wanneer je jouw opties hebt opgegeven, klik je op ‘spel spelen’. Nu verschijnt er, net zoals bij Kahoot, een code die leerlingen in kunnen typen als ze naar quizlet.live gaan. Door die code in te voeren, worden zij deelnemer van het spel.
Let op: voor deze versie van Quizlet hebben jouw leerlingen geen account nodig.

Individueel of in teams spelen

In de individuele versie van het spel, spelen leerlingen zelf en zijn de goede en foute antwoorden ook voor eigen rekening. Een goed antwoord levert punten op, een fout antwoord laat het puntenaanal in een keer zakken naar nul.
Wanneer je kiest voor spelen in teams, zullen leerlingen in groepjes worden gedeeld. Dit hoef je niet zelf te doen. Wanneer het spel van start gaat krijgen de leerlingen te zien wie bij wie in het groepje zit. Geef de leerlingen even de tijd om hun naam op het scherm te vinden en te zien bij wie ze zijn ingedeeld.Tijdens het spelen blijkt dat per vraag slechts een leerling het goede antwoord heeft. Leerlingen moeten dus samenwerken en dit levert soms wat herrie op. Wanneer een vraag gepresenteerd wordt, moeten ze hun eigen antwoordmogelijkheden bekijken en bedenken of zij wel of niet het goede antwoord hebben staan. Alleen degene met het juiste antwoord moet op een antwoord klikken.

Bij een goed antwoord gaat het puntenaantal omhoog, maar bij een fout antwoord gaat het puntenaantal naar nul. Zeker wanneer je dit spel in groepjes speelt, is het belangrijk om dit uit te leggen. Want in hun fanatisme willen leerlingen nog wel eens iets onaardigs zeggen over iemand die een foutje maakt of het verkeerde antwoord aanklikt. Terwijl het ook een spel is op tijd en het dus logisch is dat je soms te snel ergens op drukt.

Mijn ervaring

Ik speel Quizlet live regelmatig tijdens mijn lessen. Omdat leerlingen er wel druk van worden, speel ik het aan het einde van de lessen en meestal een keer per week. Ik zet het voornamelijk in bij het onderdeel woordenschat.

Op zoek naar een training voor jezelf of  jouw team?

Heb je interesse in een door mij gegeven (online) training? Leuk! Op deze pagina vind je meer informatie. Wil je meer weten over werkvormen en hoe je die inzet in jouw lessen? Bekijk dan eens deze pagina.
Heb je interesse in een professionele samenwerking? Check dan mijn LinkedIn of stuur een mailtje via info@docentenleven.nl.

Wil je meer artikelen lezen en op de hoogte blijven? Dat kan! Via Facebook deel ik regelmatig tips en links die ik online tegenkom. Via Instagram geef ik je een inkijkje in mijn docentenleven, inclusief mijn studie en mijn gezinsleven.