Met de start van een nieuw schooljaar begint voor veel (startende) docenten ook een nieuw studiejaar. Ook voor mij start in de eerste week van september de eerste week van mijn (hopelijk voorlopig) laatste studiejaar. Ieder jaar begin ik vol goede moed aan al mijn taken, waaronder ook mijn studie. Maar gedurende het jaar merk ik dat ik soms in tijdnood kom, ook voor het uitvoeren van mijn studie. Inmiddels zie ik dit goed aankomen. Ik ben mij bewust van mijn valkuilen en de momenten waarop ik eigenlijk een te volle agenda heb. Ik kan daar goed op inspelen. Maar het heeft best een tijd geduurd voor ik mijzelf en mijn manier van studeren goed genoeg kon doorgronden. Doordat ik weet waar ik op moet letten, kan ik ook op tijd bijsturen.

Hap snap

In het verleden was ik nogal eens hap snap aan het studeren. Zo studeerde ik in de kleedkamer van het zwembad of in de binnenspeeltuin. En als ik ‘s avonds had zitten studeren aan de keukentafel, moest ik al mijn spullen weer opruimen. De tafel hadden we de volgende dag immers nodig voor het ontbijt. Dat zorgde er voor dat ik iedere keer als ik begon weer moest nagaan waar ik was gebleven en teruglezen om weer in het ritme te komen. Met vier kinderen om mij heen kwamen mijn planningen ook niet altijd uit. Dan wilde ik twee uur studeren als de kinderen een middagslaapje deden, maar dan gebeurde er iets waardoor ze eerder wakker werden. De twee geplande uren was ik dan kwijt. Dat frustreerde mij enorm en ik ging die gemiste uren toch via korte momentjes in te halen: een half uurtje hier en tien minuten daar. Zeer vermoeiend en niet echt effectief.

Jarenlang heeft deze manier van studeren goed genoeg voor mij gewerkt, maar ik merkte wel dat ik hier meer moeite mee kreeg met ieder kind dat geboren werd. Het werd moeilijker om die momentjes te vinden. Er waren simpelweg te veel agenda’s om mee rekening te houden. Ik merkte ook dat mijn leeftijd niet echt meewerkte. Hoe ouder ik werd hoe moeilijker ik het vond om stof te onthouden. Dat heb ik overigens lang ontkent, maar het is nu eenmaal zo. Als je jong bent gaat leren over het algemeen makkelijker dan wanneer je wat ouder bent (en ook meer verantwoordelijkheden hebt).

Meer structuur

Doordat ik op zo’n hap snap manier studeerde merkte ik ook dat ik effectief helemaal niet zoveel tijd te besteden had aan mijn studie. Ik was steeds bezig met allerlei randvoorwaarden (slapen de kinderen?) en ik werd steeds afgeleid (een kleedkamer in het zwembad is niet echt rustgevend). Uiteindelijk was het voor mij belangrijk om meer structuur in mijn dagen te krijgen. Een belangrijk punt was dat ik mij realiseerde dat ik niet alles alleen kon doen en niet alle ballen alleen in de lucht kon houden. Daarom ben ik toen op zoek gegaan naar andere mogelijkheden en oplossingen. Oplossingen om voldoende tijd vrij te maken voor mijn studie, maar belangrijker nog: dat ik die tijd ook echt aan mijn studie kon besteden en niet aan allerlei randvoorwaarden. Van die oplossingen geef ik je hieronder drie tips die jou hopelijk ook op weg helpen!

Drie tips om meer tijd voor je studie over te houden

  1. Blok tijd in je agenda
    Dit klinkt logisch, maar ik deed het lange tijd niet. Mijn agenda stond vol afspraken. Met mijn werk, voor de kinderen, met vrienden. Maar nergens in mijn agenda stond dat ik moest studeren. Dat klopte ergens ook wel. Ik studeerde in de auto onderweg en tijdens gestolen uurtjes. Maar toen ik begon met het blokken van uren in mijn agenda en die van mijn man ging het veel beter. Want in plaats van studeren tijdens een middagslaapje, kon ik ineens bergen werk verzetten in twee uur die ook mijn man geblokt had. En doordat er zwart op wit in mijn agenda stond dat ik om een bepaalde tijd bezig was met mijn studie, ging ik dit ook echt doen op dat moment.
  2. Zorg voor een goede werkplek
    Heel lang heb ik geen fijne werkplek gehad. Ik studeerde daar waar ik op dat moment een plekje kon vinden. De keukentafel, op de bank, in bed, bij de zwemles, in de speeltuin en zelfs onderweg naar het kerstdiner. En nee, dit zijn geen overdreven voorbeelden. Al deze situaties hebben echt plaatsgevonden. Maar door deze onduidelijkheid en zeer onrustige werkplekken, was ik wel altijd snel afgeleid. Daarom besloot ik meer aandacht te besteden aan mijn werkplek. Nog steeds is de keukentafel voor mij favoriet. Maar ik heb nu wel een vaste plek waar ik mijn spullen makkelijk en overzichtelijk kan opbergen als ik de tafel moet leegmaken. Heb jij geen plek in huis om echt lekker te studeren? Overweeg dan eens om ergens anders jouw vaste plek te realiseren. Bijvoorbeeld in de bibliotheek of bij je ouders thuis.
  3. Bespreek de mogelijkheden voor studieverlof
    Als je een lerarenbeurs hebt, dan is dit vaak onderdeel van de deal. Maar als je geen lerarenbeurs hebt, dan kan het zijn dat je denkt dat je geen recht hebt op studieverlof. En dat is niet perse waar. Het loont echt de moeite om het gesprek met de directie aan te gaan en na te vragen of je recht hebt op studieverlof. Je kunt het ook uitonderhandelen bij een sollicitatie. Natuurlijk wil jij studie afronden, maar ook voor de school is het belangrijk om een bevoegde docent voor de klas te zetten. Als jij eens in de zoveel tijd een studiedag in kunt zetten, dan is dat voor jou prettig. Maar ook voor de school.

Ben je op zoek naar meer waardevolle tips om je studie te combineren met werk en privé? Kan je wel wat hulp gebruiken om op gang te komen of door een lastige en drukke periode te komen? Of ben je op zoek naar studietips en hulp bij het plannen?

Check mijn coachingstraject voor studerende docenten!
Hiermee geef ik je al mijn kennis en bied ik je handvatten om de balans te vinden en te houden. Zodat jij goed en snel je studie kunt afronden en tegelijk alle ballen in de lucht kunt houden.

Wil je meer artikelen lezen en op de hoogte blijven? Dat kan! Via Facebook deel ik regelmatig tips en links die ik online tegenkom. Via Instagram geef ik je een inkijkje in mijn docentenleven, inclusief mijn studie en mijn gezinsleven. Heb je interesse in een professionele samenwerking? Check dan mijn LinkedIn of stuur een mailtje via info@docentenleven.nl