Het is zomervakantie en de start van het nieuwe schooljaar lijkt nog erg ver weg. Toch zal een deel van Nederland over 3,5 weken weer gaan starten aan een vers jaar. En ook dit schooljaar zullen veel nieuwe docenten of docenten in worden gaan starten. Al eerder schreef ik over starten in het onderwijs in combinatie met een studie. Deze zomer geef ik meer tips over starten in het onderwijs. Ik vertel je over het opstarten van een jaar, het voorbereiden van lessen, het opbouwen van een band met leerlingen, praktische eerste werkvormen en meer. In dit artikel vertel ik je over starten in het onderwijs en wat je vooraf moet weten.

Starten in het onderwijs, een aantal tips

Als je voor het eerst zelfstandig voor de klas gaat, is dit best spannend. Alles is nieuw: het gebouw, de collega’s, het werk, de leerlingen, echt alles! En als je, behalve je eigen schooltijd, nog nooit echt op een school hebt rondgelopen kan het voelen als een cultuurshock. Toch is mijn ervaring dat dit snel went. Het is echter wel belangrijk dat bepaalde zaken goed geregeld zijn. Mijn ervaring is dat dit niet op elke school vanzelfsprekend geregeld wordt. Het is daarom goed om zelf ook te weten wat je nodig hebt voordat je kunt beginnen. Je kunt dan ook zelf actie ondernemen als het te lang duurt. Daarom volgen hieronder een aantal tips die jou helpen om goed te starten:

 1. Toegang tot e-mail en ict
  Veel communicatie verloopt via e-mail en veel belangrijke documenten, zoals notulen van vergaderingen en soms ook toetsen, vind je in een online omgeving. Hoe eerder je een eigen e-mailadres hebt en dus in de mailwisselingen wordt opgenomen, hoe beter!
 2. Inlezen
  Gebruik de tijd die je nu hebt om je in te lezen. Als je toegang hebt tot de online omgeving, is het aan te raden om op zoek te gaan naar notulen van jouw vakgroep of van plenaire vergaderingen. Zo weet je wat er speelt of gespeeld heeft. Als jij dan straks deelneemt aan een vergadering zijn deze onderwerpen niet geheel nieuw. Lees ook andere documenten door, zoals algemeen geldende schoolregels en documenten over de visie van de school. Denk aan protocollen voor kleding (petjes en jassen in de klas) en of en hoe je leerlingen uit de les kan verwijderen. Dit is natuurlijk niet iets wat je direct wil inzetten, maar deze informatie kan wel heel nuttig zijn als je straks daadwerkelijk voor de klas staat (waarover later meer).
 3. Rondje door de school
  Misschien heb je dit al gedaan of heb je een rondleiding gehad van een collega voor de vakantie. Als dit niet zo is, dan raad ik je aan dit alsnog te doen. Bijvoorbeeld in de laatste week van de vakantie of anders op de eerste dag. Het voordeel is dat er dan meestal nog geen of in ieder geval weinig leerlingen zijn, waardoor je rustig de tijd kunt nemen. Ook collega’s zijn dan nog niet te druk, dus een vraag stellen wordt makkelijk. Een rondje door de school maakt dat je vertrouwd raakt met de omgeving. Maar het is ook belangrijk om te weten waar het kopieerapparaat staat of waar de teamleiders verstopt zitten. Uiteraard kun je daar ook gedurende het jaar achter komen, maar deze informatie vooraf geeft wel rust!
 4. Spullen op orde
  Voor iedere klas en jaarlaag heb je over het algemeen een ander methodeboek nodig. Sommige scholen werken met computers of ipads en hebben ook digitale licenties. Je hebt een sleutel nodig om de school binnen te komen en om de lokalen te openen, maar ook inlogcodes om op computers te kunnen inloggen. Misschien heb je een schoolpas nodig zodat je kunt kopiëren en een kluisje kan ook heel handig zijn. Hoewel er in de eerste schoolweek vaak kennismakingsactiviteiten worden gepland, zijn er toch ook vaak al wel een aantal lessen. Zeker in de hogere jaarlagen. Met name methodes en sleutels zijn dus wel erg handig om ruim van te voren te hebben. Als je in de laatste week van je vakantie deze spullen nog niet hebt ontvangen is het misschien een goed idee om even contact op te nemen met je leidinggevende.
 5. Denk alvast na over je eerste les(sen)
  Een voorbereiding is echt het halve werk en zeker als je net start in het onderwijs. Denk alvast na over hoe jij je eerste les wil starten. Houd daarbij rekening met het feit dat jij niet de enige docent bent die de leerlingen zien. Dus de zoveelste kennismakingsopdracht is niet altijd de juiste oplossing. Denk ook alvast na over wat leerlingen van jou mogen weten, want ze willen het liefste alles van je weten. Denk ook alvast na over welke regels in jouw klas zullen gelden, naast de standaard schoolregels die voor iedereen gelden. Over hoe je je eerste les kunt indelen verschijnt later een artikel.

Bereid je voor, maar geniet ook nog even van je vakantie

Het is goed om je voor te bereiden als je gaat starten in het onderwijs. Het geeft vertrouwen als je spullen op orde zijn. Bedenk je ook dat je niet alles tot in de puntjes kunt voorbereiden, dus soms moet je er ook op vertrouwen dat het goed zal komen. En nog belangrijker: geniet nog even van je vrije tijd, want starten in het onderwijs vergt veel energie en dat gaat nu eenmaal makkelijker als je uitgerust bent!

 

Wil je meer artikelen lezen en op de hoogte blijven? Dat kan! Via Facebook deel ik regelmatig tips en links die ik online tegenkom. Via Instagram geef ik je een inkijkje in mijn docentenleven, inclusief mijn studie en mijn gezinsleven. Heb je interesse in een professionele samenwerking? Check dan mijn LinkedIn of stuur een mailtje via info@docentenleven.nl