Tegenwoordig is het helemaal niet zo gek en komt het steeds vaker voor: studeren en direct voor de klas. Ik deed het ook! Ik begon met mijn opleiding en twee maanden later had ik een baan. Drie dagen in de week stond ik voor de klas. In de onderbouw van het vmbo weliswaar. Dit leek mij al uitdagend genoeg op dat moment. Voor mij was het op zich niet zo’n hele grote stap. Hoewel je mij waarschijnlijk officieel een zij-instromer zou moeten noemen, had ik al heel wat ervaring met jongeren. Pittige jongeren. Ik werkte namelijk in de jeugdzorg en de pleegzorg en was dus wel wat gewend. En eerlijk gezegd was het gedrag van de leerlingen ook niet echt mijn uitdaging. Nee, die lag in de didactiek en de vakinhoud. Want als ik iets geleerd heb is dat leerlingen zich niet graag vervelen, zich kort kunnen concentreren en dat het nogal belangrijk is om je lessen voor te bereiden en boven de stof te staan.

In het diepe

Dus ja, ik kon goed met de doelgroep overweg. Soms een beetje te goed, waardoor het behoorlijk gezellig in de klas was en ik totaal geen controle meer had. Je kunt je afvragen of het verstandig was om zo in het diepe te springen. Voor mijzelf kan ik zeggen dat dit het wel was. Ik daag mezelf graag uit en leer het beste in de praktijk. Dat bleek ook wel, want binnen een jaar had ik al meer geleerd dan ik tijdens mijn volledige, vierjarige studie zou leren. Ik heb heel veel ‘fouten’ gemaakt. Maar omdat ik de effecten daarvan ondervond heb ik ze daarna niet nog eens gemaakt. Toch kan ik me voorstellen dat dit niet voor iedereen de beste manier is. Je moet stevig in je schoenen staan en goed prioriteiten kunnen stellen. Want voor je het weet wordt je niet alleen door de leerlingen, maar ook door de school en/of collega’s opgeslokt.

Volwaardig

Hoewel ik dus niet bevoegd was heb ik me op de twee scholen waar ik in die onbevoegde tijd gewerkt heb wel altijd een volwaardige collega gevoeld. Het voordeel was misschien ook dat ik met mijn pedagogische achtergrond niet alleen kennis kwam halen, maar ook kwam brengen. Dit kan echter ook een valkuil worden als je overvraagd wordt. Op die momenten vergeet je je opleiding, want alles lijkt dan belangrijk dan dat.

Studeren en direct voor de klas: tips

Ik heb heel veel geleerd van die tijd. Goede dingen, maar ook mindere dingen. Voor iedereen is deze situatie natuurlijk anders, maar ik heb wel een paar tips voor je:

 1. Richt je op het lesgeven.
  Het onderwijs kent, naast het lesgeven, veel taken en werkzaamheden en overal zijn eigenlijk altijd te weinig mensen beschikbaar voor. Het is verleidelijk om je te mengen in werkgroepjes, overleggen en projecten. Want alles is even interessant! En jij hebt fantastische ideeën. Je hebt echter ook maar een beperkt aantal uur in een dag en meer te doen: je studie, een gezin, hobby’s, sport etc. Mijn tip zou zijn om het basic te houden. Focus op het lesgeven, dat is al heel wat om onder de knie te krijgen. Er is later altijd nog tijd voor meer uitdaging en uitbreiding.
 2. Geef je grenzen aan.
  Heel simpel: nee is ook een antwoord!
 3. Maak gebruik van studieverlof.
  Je hebt recht op studieverlof. Om je tentamens te leren of om tentamens te maken. Ik kreeg een dag vrij per tentamen en werd dan ook gewoon uitgeroosterd. Het voelde soms wat gênant, ik was nieuw en moest mezelf nog bewijzen vond ik. Maar, ik had opvang op mijn werkdagen en moest dus leren in de avonduren. Het was heel fijn om ook eens een dag te kunnen knallen.
 4. Maak gebruik van de voordelen van een startende docent
  Weinig tot geen taakuren, een coach, begeleiding voor starters. Zomaar wat voorbeelden van regelingen voor staters. Het is zeer raadzaam om na te gaan wat de mogelijkheden zijn en hier gebruik van te maken.

Ga jij starten met een studie of met je eerste baan? Of ga jij dit combineren? De komende tijd deel ik nog meer tips voor starters. Zowel op mijn website als op mijn sociale kanalen. Volg mij op Facebook of Instagram om niks te missen!

Heb jij behoefte aan een of meer gesprekken om te sparren over jouw start en of het plannen van al die nieuwe dingen? Ik help je graag op weg! Kijk hier voor meer informatie.