Deze week werd er een nieuwe onderwijsapp gelanceerd: Pocket Didactiek. De app is ontwikkeld op basis van wetenschappelijke onderzoeken en onderwijservaring van de makers. De app heeft als doel om jou te helpen bij het lesgeven en te helpen kiezen van passende werkvormen. Kortom: beter lesgeven met Pocket Didactiek. Mijn nieuwsgierigheid werd direct gewekt en na een leuk contact met de ontwikkelaar mocht ik de app, als een van de eersten, uitproberen.

Bouwstenen en werkvormen

De app staat bomvol met leertheorieën, werkvormen, feitjes, leerstrategieën en concrete tips voor docenten. Belangrijk zijn de zeven bouwstenen voor een effectieve les. Denk aan voorkennis terughalen, actief verwerken en succescriteria delen. Voor iedere bouwsteen zijn meerdere werkvormen uitgewerkt. Compleet met verwijzingen naar informatieve website, tools en meer. Het is overigens ook mogelijk om alle werkvormen in een lijst onder elkaar te presenteren. Heb je een werkvorm uitgeprobeerd en ben je enthousiast? Dan is het mogelijk deze onder je favorieten vast te zetten. Zo heb je sneller je favoriete werkvormen bij de hand.
Iedere werkvorm is tot in details uitgewerkt. Zo lees je hoe je hem uitvoert, maar ook wat je eventueel nodig hebt voor de uitvoering.

ICT Tools

Er is een pagina met online tools die je kunt inzetten voor je lespraktijk. De tool wordt beschreven, er is een link naar de internetpagina en er worden tips gegeven voor mogelijkheden binnen de les. Ook zijn er verwijzingen naar voorbeelden of extra tips voor de inzet van de verschillende tools. Alle tools die worden besproken zijn gratis!

Helpen met leren

De app voorziet ook in tips die jou en de leerlingen helpen bij het leren. Zo zijn er tips voor docenten, waarbij je als docent wordt uitgedaagd om meer uit je leerlingen te halen. Er wordt uitleg gegeven over verschillende leerstrategieën en hoe deze effect hebben op het leren van jouw leerlingen. Ook zijn er breinfeitjes die je inzicht geven in de werking van het brein en je op die manier helpen bij het inzicht krijgen in het leren van jouw leerlingen. Wellicht maak je op basis van die kennis net even andere keuzes.

Algemene indruk

De app heeft mij verrast. Hij is nu al behoorlijk compleet en biedt veel inspiratie. De belofte is dat de app steeds zal worden aangevuld, dus het aanbod aan werkvormen wordt steeds groter. Het lijk mij, zeker als starter, een handig hulpmiddel om te gebruiken op het moment dat je je lessen aan het voorbereiden bent. Wanneer je dan een werkvorm zoekt voor een onderdeel van je les, scroll je door de lijst in de app heen en kies je een passende werkvorm. Je ziet ook direct of dit voor jou haalbaar is, omdat je precies weet wat je nodig hebt en hoe de uitvoering zou moeten zijn.
Ook leuk: iedere dag dat je de app open start deze met de tip van de dag!

De app is te bestellen via www.pocketdidactiek.nl. Een enkel account kost 6,99 euro. Voor teams en scholen gelden andere tarieven.

Beter lesgeven met Pocket Didactiek zal zeker het geval zijn!