Online tools kunnen ook heel goed worden ingezet tijdens afstandsleren en online lessen. Al eerder schreef ik meerdere artikelen over het gebruik van een rad in je lessen. Diezelfde ideeën kun je eigenlijk ook prima toepassen in je online lessen! In artikel lees je meer over een rad inzetten tijdens je online les.

Het rad

Er zijn verschillende manier om een rad te gebruiken in je les. Zo zijn er een aantal websites die een rad aanbieden. Ik schreef eerder over het rad van Wheeldecide, omdat ik deze praktisch en redelijk gebruiksvriendelijk vind. Maar het is natuurlijk je eigen keuze.

Dan is er ook nog een analoog rad. Zo zag ik het rad van Ikea voorbij komen. Dit is een fysiek rad dat je meeneemt de les in. Voor een online les is het niet onmogelijk om te gebruiken, maar wellicht niet zo praktisch.

Een rad inzetten tijdens je online les

In mijn eerder artikel gaf ik al tips voor het gebruik van een rad. Nu vertaal ik mijn tips naar een online lessituatie. Hierbij ga ik er vanuit dat je een online les geeft via een programma als Zoom of Teams, waarbij je de gelegenheid hebt om je scherm te delen. Dat is eigenlijk de belangrijkste informatie die ik je wil geven met betrekking tot het gebruik van een rad in je online les.

Zet in een tabblad van je internetbrowser alvast de website met het rad open. Zorg er dus ook voor dat je het rad al hebt gemaakt en dat hij klaar is voor gebruik. Open het programma voor je online les in een apart tabblad en begin je les. Bij (bijvoorbeeld) de volgende toepassingen open je het tabblad met het rad en hanteer je de bijbehorende werkvorm. Let er wel op dat je dus je scherm met de leerlingen deelt voordat je het rad gaat gebruiken!

Werkvormen

 • De beurt geven
  Vul het rad met de namen van de leerlingen uit je klas. Geef je leerlingen de beurt door aan het rad te draaien.
 • Voorkennis checken
  Vul het rad met vragen over de stof. Voordat je begint met het uitleggen van de nieuwe stof, check je wat de leerlingen nog weten. Gebruik daarvoor het rad. Deel je scherm, zet het rad klaar en draaien maar. De leerlingen mogen antwoorden op de vragen over de stof die het rad laat zien. Deze werkvorm duurt meestal maximaal 10 minuten.
 • Formatief toetsen
  Vul het rad met vragen en/of vul het rad met antwoorden waar de leerlingen zelf vragen bij kunnen bedenken. Hebben de leerlingen de afgelopen week grotendeels zelf aan een onderdeel gewerkt? Tijdens jouw online les check je op deze manier of ze ook daadwerkelijk wat van de stof hebben opgepikt.
 • Spelletje spelen
  Maak een quiz met quizvragen in het rad. Je kunt er ook voor kiezen een van de kant en klare versies te gebruiken.

Er zijn vast nog meer mogelijkheden en toepassingen te bedenken. Heb jij nog een tips over een rad inzetten tijdens je online les? Laat het mij dan weten onder mijn post op Facebook of Instagram. Ik ben heel benieuwd naar jullie aanvullingen!