Al eerder schreef ik over Padlet. Het online prikbord waar je allerlei leuke dingen mee kunt doen, zoals het ophalen van voorkennis, het opzetten van een ideeënbord en meer. Mijn artikel over Padlet lees je hier. Wat ook mogelijk is is Padlet op afstand inzetten. Zo maak je je online onderwijs activerender. Hoe dit werkt lees je hieronder.

Padlet

Padlet is dus een online tool waar je als docent een account kunt aanmaken. In de gratis versie heb je een beperkt aantal Padlets (prikborden) tot je beschikking.
Wanneer je een account hebt aangemaakt, kun je beginnen met je eerste prikbord. Als je dit gedaan hebt is de link naar je Padlet deelbaar. Deel hem bijvoorbeeld in magister, in je PowerPoint of tijdens een online les via Zoom of Teams.

Padlet op afstand inzetten

Wanneer je een prikbord of Padlet hebt aangemaakt en de deelbare link hebt, kun je aan de slag met je lessen! Gebruik bijvoorbeeld een van onderstaande tips:

 • Tijdens een online les
  Geef je een les met Zoom of Teams? Dan kan je tijdens je les een vraag stellen (bijvoorbeeld de vraag naar voorkennis) en de link naar je Padlet delen in de chat.
  Vervolgens kunnen leerlingen tijdens jouw les de Padlet vullen met hun antwoord.
 • Na een online les
  Sluit je les af met een vraag of opdracht en vraag je leerlingen de antwoorden/uitkomst op Padlet achter te laten. De link naar Padlet kun je delen in Magister waar je de opdracht ook als huiswerk noteert.
 • Groepswerk
  Verdeel je klas in groepjes tijdens een online les en geef ieder groepje een opdracht. Laat de leerlingen de opdracht in groepjes uitvoeren en het resultaat van de opdracht op Padlet achter te laten. De link naar Padlet kun je delen in Magister waar je de opdracht ook als huiswerk noteert.
  In groepjes werken lijkt in deze tijd overigens enigszins onmogelijk, maar dat hoeft niet! Leerlingen kunnen vaak heel goed via beeldbellen met elkaar in contact komen. Het is wel goed om dit even te checken bij je leerlingen voordat je de opdracht geeft.
 • Voorafgaand aan de les
  Waarschijnlijk gebruik je Magister nog steeds voor huiswerk of om enige structuur in de planning van je leerlingen te bieden. Hier kun je ook de link naar je Padlet plaatsen. Vraag je leerlingen bijvoorbeeld om 5 toetsvragen over de stof te bedenken en deze op Padlet te plaatsen. Of bedenk een andere opdracht die leerlingen actief laat nadenken over de stof en vraag ze de uitkomst of het antwoord op Padlet te zetten. De antwoorden op Padlet kun je tijdens een online les in Zoom of Teams makkelijk delen met je leerlingen (door je scherm te delen) en op die manier is je Padlet een goed startpunt voor de volgende les!

Hopelijk heb ik je op ideeen gebracht over hoe je Padlet op afstand kunt inzetten. Heb je vragen, opmerkingen of aanvullingen? Ik hoor het graag! Plaats ze onder mijn bericht op Facebook of Instagram.

Je mag ze ook hieronder op mijn Padlet plaatsen! Klik daarvoor op het plusje en vul mijn Padlet aan met ideeën!

Gemaakt met Padlet