Werken met Padlet

Werk jij wel eens met de methode waarbij je post-its gebruikt om voorkennis te meten? Supergoed! Ik vind het vaak fijn om papieren post-its te gebruiken, maar het kan ook anders. Door te werken met Padlet kan je hetzelfde bereiken, maar dan digitaal. De papieren variant van deze werkvorm is handig om in de les te gebruiken, maar werken met Padlet is ook goed te gebruiken buiten de les. Bijvoorbeeld als huiswerkopdracht! Hoe dat werk ga ik je nu vertellen.

Wat is Padlet?

Padlet is een soort online prikbord. Dit prikbord kan je op verschillende manier inzetten tijdens je les, na je les en tijdens allerlei (team)vergaderingen. Het fijne aan Padlet is dat je anderen via een link naar jouw prikbord kan leiden. Via hun eigen laptop, tablet of telefoon kunnen zij dan iets (een digitale post-it) toevoegen aan jouw prikbord.

Waar kan je Padlet voor gebruiken?

  1. In teamvergaderingen

Zelf ben ik actief met Padlet in aanraking gekomen door mijn teamleider. Daarvoor wist ik wel van het bestaan af, maar had ik nog niet de noodzaak hier iets mee te doen. Tijdens teamvergaderingen vraagt mijn teamleider ons regelmatig een opdracht uit te voeren. Hij is nogal fan van activerende werkvormen en formatief handelen binnen het onderwijs en past dit ook toe in teamvergaderingen. Daar om zijn deze overleggen nooit erg saai. Wanneer wij een opdracht hebben uitgevoerd, vraagt mijn teamleider ons om onze conclusies kort op zijn prikbord op Padlet te zetten. Zo verzameld hij alle meningen en ervaringen van zijn team. Deze verwerkt hij in zijn verdere beleid.

2. In de les

Tijdens je les kan je een zelfde constructie aanhouden als hierboven beschreven. Stel je legt tijdens de les een stuk van de stof voor jouw vak uit en laat vervolgens een opdracht uitvoeren. Dan kun je de leerlingen vragen om, wanneer zij klaar zijn, hun uitkomsten te noteren op het digitale platform Padlet. Jouw prikbord wordt dan een verzamelplaats van antwoorden van leerlingen. Aan het einde van de opdracht, laat je het prikbord op het digibord zien. De klas kan nu zien welke antwoorden andere leerlingen hebben ingediend en dit overzicht kan dienst doen als startpunt voor een klassengesprek.

3. Als huiswerk

Padlet kun je ook als huiswerk opgeven. Dat wil zeggen, je geeft een opdracht op als huiswerk. Maar in plaats van het antwoord in een schrift noteren, vraag je de leerlingen om hun antwoorden te prikken op jouw digitale prikbord. Dit heeft twee voordelen:

a. Je ziet in een oogopslag wie zijn huiswerk wel en niet heeft gedaan.

b. Dit gemaakte huiswerk kan direct bij de volgende les een nieuwe werkvorm inluiden.

Mentorlessen

Ook tijdens mentorlessen is het gebruik van Padlet een heel fijn middel. Na opdrachten, om leerlingen mee te laten denken over oplossingen voor problemen in de klas of om vragen voor een volgende mentorles te plaatsen. Padlet en het digitale prikbord kan echt op meerdere manieren worden ingezet.

Kosten

Ben je nieuwsgierig geworden naar deze tool? Dan raad ik je aan om de website eens te bekijken. Je kunt een gratis abonnement afsluiten, waarbij je drie prikborden kunt maken. Wil je onbeperkt aan de slag? Voor een kleine negen euro per maand is dit mogelijk.

Voorbeeld – de Padlet van docentenleven.nl

Wil je direct ervaren wat Padlet is en doet? Ik heb een Padlet gemaakt voor docentenleven.nl. Ik wil je vragen deze te bezoeken hier jouw ideeën te delen over wat je zou willen terug zien op de website. Welke onderwerpen en welke (type) werkvormen zou ik moeten bespreken? Heb je behoefte aan een bepaalde tool of zou je willen dat ik een lessenserie ontwerp? Laat het weten op mijn Padlet en wie weet maak of behandel ik het!

Klik op deze link of prik jouw ideeën gewoon hieronder op mijn prikbord! Ik ben heel benieuwd naar jullie ideeën!

 

Gemaakt met Padlet