Vijf redenen waarom werken in het onderwijs wel leuk is

Toegegeven: het onderwijs is hard werken. Zeker toen ik net begon heb ik meer dan eens geroepen dat ik nog nooit in mijn leven zo hard gewerkt had. En nog merk ik, als het tijd is voor vakantie, dat ik daar best aan toe ben. En toch vind ik zelf dat ik op dit moment de leukste baan van de wereld heb. En omdat het onderwijs de laatste tijd zo negatief in het nieuws is, wil ik graag met jullie delen waarom ik denk dat het onderwijs zeker de moeite van het overwegen waard. Daarom: vijf redenen waarom werken in het onderwijs wel leuk is.

Om te beginnen

Wat ik in het algemeen leuk vind aan het onderwijs is het feit dat geen dag hetzelfde is. Natuurlijk heb ik een vast rooster, taken en een agenda vol afspraken. Maar mijn rooster kan door omstandigheden iedere dag worden aangepast. Er kunnen leerlingen ziek zijn of juist meelopen. Er kan iets gebeuren wat moet worden opgelost. Regelmatig worden er dingen georganiseerd, komen er mensen langs. Collega’s hebben hulp nodig, leerlingen lopen snuffelstage en moeten bezocht worden. Juist die dynamiek maakt voor mij het werk zo leuk. Aan de andere kant, ik ken ook mensen die heel ongelukkig zouden worden van het idee dat je niet altijd weet wat er die dag gaat gebeuren. Dat is dus iets wat je je moet afvragen. Maar, dit is een positief stuk over werken in het onderwijs, dus hier komen de vijf redenen waarom werken in het onderwijs wel leuk is (volgens mij dan!).

1 Creativiteit

Ik ben geen creatief wonder, maar ik vind het wel leuk om creatief bezig te zijn. Om dingen te bedenken die mijn lessen leuker, interessanter en doeltreffender maken. In mijn geval gaat het dan om het inzetten van verschillende werkvormen, bedenken van verschillende opdrachten en bedenken van oplossingen voor zaken buiten de klas. Schoolbreed dus. Hoewel mijn vak, Nederlands, niet direct  lijkt uit te nodigen tot enorm creatieve uitingen, is niets minder waar! Ik heb de afgelopen jaren mijn leerlingen op allerlei manieren uitgedaagd om creatief te zijn met taal. Het bedenken van die opdrachten vind ik superleuk. Wil je werken in het basisonderwijs? Dan kun je helemaal los met al je ideeën.

2 Je blijft je jong voelen

Ik had het er laatst nog over met een collega: als je op een school werkt, dan blijf je op de een of andere manier jong. Ik merk zelf dat ik energie krijg van de energie van de leerlingen. Ik kan niet eens goed uitleggen waarom dit zo is. Maar het enthousiasme van de leerlingen zorgt ervoor dat ik zelf ook enthousiast word. Zeker de dagen waarin de dingen anders dan anders gaan, dus tijdens projectweken, excursies en werken. De momenten waarop je elkaar op een andere manier leert kennen, krijg ik veel energie. En dan heb ik het nog niet eens over het op de hoogte blijven van al die dingen waar jongeren van op de hoogte zijn.

3 Je gaat er nog eens uit

Deze is misschien vooral op mijzelf van toepassen, want met vier kinderen ga ik al lang niet meer iedere week op stap. Sinds ik in het onderwijs werk, heb ik met enig regelmaat een leuk (school)feestje. Hoewel dit natuurlijk onder mijn werkzaamheden vallen en ik vooral moet zorgen dat ik de veiligheid van de leerlingen waarborg, vind ik de feestjes een van de leukere dingen van mijn werk.  Daarnaast zijn er regelmatig dagjes waarbij we plekken bezoeken waar ik eerder nog niet geweest ben. En, maar dat is iets wat ik nu nog niet doe in verband met mijn kinderen, er zijn werkweken en kampen. Ik snap dat niet iedereen dit perse een positief punt vind. Maar ik vind dit soort dingen de krenten uit de pap en een enorme toegevoegde waarde met betrekking tot de band met mijn leerlingen.

4 Je voegt iets toe

Iedereen moet werken om geld te verdienen. Maar ik wilde graag werken en met dit werk iets toevoegen. Aan de wereld, aan de maatschappij, aan levens. In het onderwijs merk ik dat ik dit kan doen. En niet aan een enkel persoon, maar aan hele klassen tegelijk. Ik leer ze vakinformatie, ik leer ze sociale vaardigheden, ik leer ze problemen oplossen, ik leer ze samenwerken. Maar er is meer. Want naast dat ik mijn leerlingen iets leer, kan ik ook andere dingen bieden. Ik ben die persoon die interesse toont in het leven van deze leerlingen. Ik bied een luisterend oor. Ik geef regelmatig advies als hier om gevraagd wordt. Ik houd ook een spiegel voor als dit nodig is. Ik heb elke dag het gevoel dat ik, groot of klein, iets heb toegevoegd aan het leven van een ander. En dat voelt fijn.

5 Je leert zelf elke dag

Dit is voor mij misschien wel de belangrijkste reden om in het onderwijs te werken. Ik leer zelf namelijk iedere dag bij. Want hoewel ik bovenstaande toevoeg, houden leerlingen mij ook regelmatig een spiegel voor, waardoor ik elke dag gedwongen word om te reflecteren op mijn eigen gedrag en houding. Ik leer ook omgaan met allerlei verschillende soorten mensen. Ik leer over gedrag en ook ik leer samenwerken. Een van de belangrijkste dingen die ik heb geleerd is hulp vragen als dit nodig is. Kortom: sinds ik in het onderwijs ben gaan werken ben ik dagelijks gegroeid en heb ik dagelijks geleerd.

Hard werken, maar oh zo leuk

Voor de duidelijkheid: er valt heel veel te verbeteren in het onderwijs. Er is geld nodig, de werkdruk mag zeker omlaag. Het is belangrijk dat hier aandacht voor is. Maar zelf krijg ik de laatste tijd het gevoel dat werken in het onderwijs een straf is. Iets dat je moet zien te voorkomen. Werken in het onderwijs is hard werken, is soms zwaar, levert energie op, maar kan in bepaalde situaties of op bepaalde momenten heel veel energie opslurpen. En toch zijn er zoveel redenen voor mij om juist wel in het onderwijs te werken! En ik denk dat het goed is dat dit zo nu en dan ook gezegd wordt. Want als er meer mensen in het onderwijs werken, hebben we meer kans op het verminderen van het lerarentekort.

Hoe zit dat bij jou? Waarom werk jij in het onderwijs? En zou jij het een ander aanraden? Heb jij nog aanvullingen op deze vijf redenen waarom werken in het onderwijs wel leuk is?

Wil je meer zien van mijn docentenleven? Volg mij dan op Instagram. Wil je toffe tips en interessante artikelen van mij en anderen lezen? Volg mij dan op Facebook.