De term scrummen is niet nieuw. In het bedrijfsleven wordt het al tijden gebruikt en het is behoorlijk populair. Scrummen wordt gebruikt bij teams en om die reden leek het me interessant om eens verder in deze methode te duiken en te kijken of het interessant is om te scrummen met je team of in de klas!

Wat is scrummen?

Wanneer je met meerdere mensen aan een opdracht of een project werkt, is het prettig om in beeld te hebben wat er allemaal moet gebeuren, wie waar mee bezig is en wat er al af is. Dat geeft overzicht en voorkomt dat dingen niet of dubbel gebeuren.

Scrummen kan hierbij helpen. Bij scrummen wordt uitgegaan van drie situaties:

  • To do: dat wat moet gebeuren
  • Busy: dat waar aan gewerkt wordt
  • Finished: dat wat af is

Op een groot bord of aan de muur hangt de naam van het project waaraan gewerkt wordt en daaronder worden drie kolommen gemaakt met de situaties zoals ze hier boven genoemd zijn. De startpositie is dat iedereen meedenkt over alles wat moet gebeuren om het project goed af te ronden. Deze acties worden op post-its geschreven en deze worden in de kolom ‘to do’ gehangen. Als alle mogelijke taken bedacht zijn, kan aan het project worden begonnen.

Ieder teamlid pakt een actie op, zet zijn naam op de post-it en hangt deze vervolgens onder de kolom ‘busy’. Wanneer de taak klaar is, wordt de post-it met deze taak weer verplaatst naar de kolom ‘finished’. Vervolgens kan een nieuwe taak worden opgepakt.

Wanneer je tijdens het werken aan het project van een afstandje kijkt naar het bord, dan zou je de taken die nog niet zijn opgepakt links zien hangen, de taken waaraan gewerkt wordt in het midden en de taken die klaar zijn rechts. In een oogopslag zie je wat er nog moet gebeuren, waar aan gewerkt wordt en wat af is.

Onderzoekje naar scrummen op school

Mijn school kent een Technasiumafdeling en daar werken de leerlingen veel op projectbasis. Toen ik met mijn collega over die projecten sprak, bleek dat zij hier een planningssysteem gebruiken dat lijkt op scrummen en dat dit goed werkt. De leerlingen weten precies waar ze aan werken en wat er nog moet gebeuren.

Voor projecten met klassen kan dit dus goed werken! Ik ben van plan om dit zelf binnenkort toe te gaan passen voor wat kleinere projecten in mijn klas.

Maar hoe werkt dat scrummen met je team of in de klas nu precies?

Scrummen voor teams

Zelf heb ik nog niet gehoord dat teams of secties bij ons op school op deze manier te werk gaan, maar ik kan mij voorstellen dat dit goed zou kunnen werken op school. Als ik kijk naar de sectievergaderingen die ik bij mij op school heb, dan zie ik wel een toegevoegde waarde. We hebben een grote sectie en moeten momenteel veel nieuwe dingen bedenken, ontwikkelen en uitvoeren. Zo ben ik met mijn collega bijvoorbeeld bezig om de leesdossiers in een volledig nieuw vat te gieten. Dat is een behoorlijk project met veel taken. Scrummen kan hier best bij helpen om het overzicht te behouden.

Scrummen voor Docentenleven

Voor Docentenleven heb ik ook veel plannen en ideeën en ik zie soms door de bomen het bos niet meer. Ik ben ontzettend fan van opschrijfboekjes. Pen en papier heeft mijn voorkeur. Ik hou nu eenmaal van schrijven. Maar sinds ik Docentenleven ben gestart en ik al mijn ideeën wilde opschrijven, liggen er overal opschrijfboekjes. Erg overzichtelijk was dat niet. Scrummen leek mij een goede manier om meer overzicht te krijgen in de plannen die ik heb, de taken die ik al uitvoer en dat wat ik al gedaan heb. Maar, hoewel ik geen klein huis heb, heb ik geen eigen werkkamer (nog niet). Ik werk aan de keukentafel. En om die reden ben ik op zoek gegaan naar een manier om die muur of dat bord met drie kolommen toch te hebben, maar zonder alle ruimte die je daar voor nodig hebt.

En die heb ik gevonden! Ik gebruik momenteel Trello, een online programma dat precies hetzelfde doet als dat analoge bord met de post-its. Na het aanmaken van een account werkt het programma heel simpel. Hoewel ik heel erg hou van schrijven en werken met papier, moet ik zeggen dat ik tot nu toe heel tevreden ben met dit online bord. De gratis mogelijkheden zijn voor mij voldoende om mijn werk overzichtelijk te plannen. De app is ook (juist!) geschikt om met meerdere mensen tegelijk aan projecten te werken.

Zou scrummen met je team of in de klas iets voor jou zijn? Ik ben heel benieuwd!

Ben je enthousiast geworden over mijn lesideeën? Zou je ook graag praktische tips en ideeën krijgen, afgestemd op jouw persoonlijke situatie of de situatie van jouw team? Dat kan! Kijk daarvoor eens op deze pagina of bekijk de workshops!