Een tijdje geleden schreef ik over de online tool Wheel decide, een online rad en hoe je hiermee huiswerk kunt controleren. Inmiddels kreeg ik van veel mensen tips over hoe je een rad ook op andere manieren in kunt zetten. Daarom op een rijtje wat je nog meer kunt doen met een online rad!

Huiswerk controleren

Zoals al eerder beschreven kun je met een rad dus het huiswerk van je leerlingen controleren op een efficiënte manier. Zonder al teveel tijd kwijt te zijn en bij alle leerlingen langs te gaan. Zet alle namen in het rad, draai het rad en controleer alleen de namen waarop het rad eindigt. Je kunt er voor kiezen de leerlingen die aan de beurt geweest zijn de volgende keer uit het rad te halen. Maar dat hoeft niet.

Duo’s maken

Als je dan toch alle namen al in het rad hebt gezet en je wil dat de leerlingen in duo’s werken, dan kan je het rad ook hiervoor inzetten! Neem een leerling uit de klas en koppel die leerling aan de naam (leerling) waarop het rad eindigt. Ga zo door totdat je alle leerlingen hebt gehad. Het prettige van een online rad is dat je namen die al geweest zijn (tijdelijk) kunt verwijderen. Dat scheelt weer dubbele namen!

Voorkennis checken

Vul het rad niet met namen, maar met begrippen of woordjes die de leerlingen al zouden moeten weten. Draai het rad en check of de leerlingen het begrip of het woordje kennen.
Of draai het om! Zet betekenissen van begrippen of woordjes in het rad, draai het rad en vraag de leerlingen of ze het juiste begrip kennen.

Klassengesprek

Begin je het schooljaar in september of wil je weten wat er tijdens de kerstvakantie is gebeurd? Laat het rad beslissen waar je het over hebt! Vul het rad met gebeurtenissen, zoals zonvakantie, zwemmen, dierentuin, pretpark, skiën en meer. Laat het rad draaien en de leerlingen steken hun vinger op als ze de activiteit gedaan hebben en er iets over willen vertellen.

Dit concept kan je natuurlijk ook anders toepassen. Je kunt het rad ook vullen met mentoronderwerpen en het rad laten beslissen welk onderwerp je die dag bespreekt. Ik zou er wel rekening mee houden dat je op deze manier niet de zwaardere onderwerpen (zoals pesten) kunt behandelen. Ben je toe aan een wat luchtiger klassengesprek, dan kan dit zeker!

Formatieve evaluatie

Formatief toetsen is toetsen zonder cijfers. Inzicht geven en krijgen in je eigen leerproces en bepalen waar je meer aandacht aan moet besteden behoren tot de doelen van deze manier van lesgeven. Een rad is een prima manier om op formatieve wijze te meten hoe de leerlingen er voor staan en ze inzicht te geven in wat ze nog meer aandacht moeten geven.

Stel een toetsje op en zet de vragen in het rad. Laat het rad draaien en stel de vraag die hoort bij de uitkomst. De leerlingen schrijven het antwoord op en vervolgens kijk je de antwoorden klassikaal na.
Of draai het om! Zet antwoorden in het rad en laat ze een correcte vraag bedenken bij het antwoord. Wanneer je dit bespreekt kan er zelfs nog een leuk gesprek ontstaan over de leerstof. De leerlingen krijgen zo ook inzicht in de onderwerpen die ze nog niet zo goed beheersen.

Gebruik een kant en klaar rad

De website van wheel decide bevat een aantal kan en klare wheels. Deze kan je gratis gebruiken (zonder inloggen). Zo is er een rad gemaakt met verschillende emoties. Die kan je gebruiken bij bijvoorbeeld drama (beeld de emoties uit).

 

Volg mij ook op Instagram en Facebook. WIl jij zelf aan de slag met werkvormen en je lesontwerp? Ik help je graag verder met mijn korte, maar persoonlijke training!