Een tijdje geleden schreef ik over groepjes maken en hoe je dit snel of juist heel bewust kunt doen. Iemand wees mij vervolgens op een hele handige app: Chawzi Finger Chooser, waarbij je snel en willekeurig mensen in groepen kunt verdelen. Het leuke van de app is echter dat je hem heel handig kunt inzetten voor verschillende doeleinden.

Gymlessen

De app stelt je in staat om teams te maken. De leerlingen leggen hun vinger op het scherm van een telefoon of tablet en het apparaat verdeelt de leerlingen in teams door onder iedere vinger een gekleurde cirkel te tonen. Iedereen met dezelfde kleur hoort bij hetzelfde team.

Ga je een spel doen waarbij iemand de tikker is? Ook dan werkt deze app handig! Je kunt namelijk niet alleen teams samenstellen, je kunt ook een persoon random kiezen uit een groep leerlingen! Alle leerlingen leggen hun vinger op een telefoon of tablet en een persoon wordt gekozen.

Groepswerk tijdens de les

Ben je van plan om in groepjes te werken? Dan helpt deze app je met het verdelen van de leerlingen in random groepjes. Bepaal hoeveel groepjes je wil laten maken. Je kunt maximaal 5 groepjes tegelijk laten maken. Dit kun je eventueel ondervangen door de klas eerst zelf in tweeën te delen en daarna de twee helften in groepjes te verdelen. Stel in hoeveel groepjes je wil maken en laat de leerlingen hun vinger op het scherm van je telefoon of tablet leggen. Even wachten en de kleuren vertellen wie bij wie in het groepje zit.

De (minder) leuke klusjes verdelen

Heb je een leuk klusje te verdelen, maar zijn er meerdere leerlingen die de klus willen klaren? Laat de app random een leerling kiezen. Dit kan natuurlijk ook bij de minder leuke klusjes. Voordeel van de app is dat de leerlingen niet door de docent zelf worden gekozen, maar door de app. Van onbewust voorkeur of het gevoel van voorkeur is hierbij dus niet van toepassing. Ook nu geldt, door de vingers op het scherm van een telefoon of tablet te leggen kiest de app een van de leerlingen uit.

 

Ben je enthousiast geworden over mijn lesideeën? Zou je ook graag praktische tips en ideeën krijgen, afgestemd op jouw persoonlijke situatie of de situatie van jouw team? Dat kan! Kijk daarvoor eens op deze pagina of bekijk de workshops!