Je denkt er misschien niet direct aan als je in het onderwijs gaat werken, maar bereid je er maar vast op voor: je weerstand wordt zwaar op de proef gesteld! Snottebellen en verkoudheden gaan als een lopend vuurtje de school door en ze bereiken ook jou! Voor je het weet loop je hoestend en proestend de school door. Juist als je net begonnen bent.

Niet gek

Dit is overigens helemaal niet zo gek. Met zoveel mensen in zo’n, betrekkelijk kleine ruimte, dicht op elkaar. Er wordt gehoest, geproest en voor je het weet heb ook jij een snotneus te pakken. Of, erger nog, een vervelend griepje. Misschien ben je normaal gesproken niet zo vaak ziek en weet je niet zo goed wat je overkomt. Weet dan, het is echt niet gek! Als je een beetje pech hebt, moet je je ziek melden. En als je net gestart bent op een school, kan dat een heel vervelend idee zijn. Iets wat je het liefste wilt voorkomen en wellicht ook wel gaat uitstellen. Want: wat zullen ze wel niet van je denken. Net gestart en dan alweer ziek melden.

Tja, eerlijk gezegd denk ik dat het vaker voorkomt dan je zou verwachten. Want, hoe goed je weerstand normaal gesproken ook is, het wordt nu flink op de proef gesteld en niet alleen bij jou!

Griepgolf

Regelmatig hoor ik mensen om mij heen gniffelen als ik vertel dat er bij de planning van een schooljaar min of meer rekening wordt gehouden met de jaarlijkse griepgolf. Raar vindt men dat. Want je gaat er toch niet per definitie van uit dat je ziek wordt? En dat klopt, want de meeste docenten en leerkrachten die ik ken zien zichzelf ziek melden vaak als een laatste redmiddel. Gezien de huidige stand van zaken en het lerarentekort is het namelijk helemaal niet prettig om die tijd voor jezelf en je gezondheid te claimen. Vervanging vinden is niet zo makkelijk en dat jij een weekje je bed in kruipt kan behoorlijk wat gevolgen hebben voor je leerlingen.
En juist daarom houden scholen in hun planning al rekening met een griepgolf. Want als die griepgolf uitbreekt en de mensen in de school beginnen te proesten, dan melden niet alleen de leerlingen zich bij bosjes ziek. Ook de docenten moeten er aan geloven. En daar kan je je als school maar beter op voorbereiden.

Niets aan te doen

Dus, wat ik eigenlijk wil zeggen. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je als een soort extra weekje vrij een griepje moet gaan inplannen, omdat scholen hier nu eenmaal rekening mee houden.
Wel wil ik zeggen dat je als (startende) docent echt geen uitzondering bent als je vrij snel iets onder de leden hebt. Daar zit je natuurlijk niet echt op te wachten, maar er is niets aan te doen.
Toen ik zelf voor het eerst voor de klas stond was ik ook binnen een maand snipverkouden. Hoestend en proestend liep ik door de school. Maar ik werkte er net een maand, ik kon me echt niet ziek melden! Totdat ik hierop werd aangesproken door een collega. Natuurlijk is het vervelend dat je ziek wordt als je net gestart bent. Maar er valt niets aan te doen! Sterker nog, veel (niet alle) docenten pikken gedurende een schooljaar iets op. En als je start, dan is je weerstand nog niet onderwijsproof. Misschien heb je dan pech en krijg je het twee keer.

Hoe krijg je jouw weerstand onderwijsproof?

Tja, dat is een lastige vraag. Als je dat wisten, dan waren er nooit meer zieke docenten. En volgens mij is er ook nog niet iets uitgevonden wat echt werkt tegen rondvliegende bacteriën van hoestende leerlingen. Uiteraard is het verstandig om de bekende tips in acht te nemen. Maar voorkomen dat je ziek wordt zal niet lukken. Het voordeel van die snottebellen, verkouden en dat griepje is wel dat je op die manier aan je weerstand bouwt. En ik durf te zeggen (hoewel ik geen arts ben!) dat het ieder jaar wel een beetje beter gaat.

Kortom, mijn ervaring is dat je minder vaak en minder heftig ziek wordt naarmate je langer in het onderwijs werkt. Hoe langer je het doet, hoe steviger je weerstand wordt. Verder is het belangrijk om goed voor je jezelf te zorgen. Om jezelf in acht te nemen. Het onderwijs is hard werken. Neem niet teveel hooi op je vork. Zorg voor voldoende rust. En ben je ziek? Dan is mijn allerbelangrijkste advies om ervoor te zorgen dat je de tijd neemt om goed uit te zieken. Ook al ben je net begonnen. Als je ziek bent, ben je ziek. Blijf je ermee doorlopen of ga je te snel weer aan de slag, dan maak je de problemen alleen meer groter.